Nieuws/Binnenland
815978
Binnenland

COLUMN EPCO ONGERING

Generaties

“Eet je bord leeg”. Mijn ouders, die de hongerwinter hadden meegemaakt, dwongen mij altijd het volgeschepte bord eten tot de laatste kruimel leeg te maken. “In Afrika hebben ze geen eten, dus zeur niet.” Nog altijd eet ik onbewust mijn bord leeg, zeer tot ergernis van mezelf. Want als babyboomer met een zittend beroep komt het teveel genuttigde voedsel onwrikbaar rond je middel vast te zitten.

Toch ben ik mijn ouders eeuwig dankbaar, want we hadden niet alleen genoeg eten, mijn generatie profiteerde ook van de door onze ouders bevochten vrijheid. En dankzij de wederopbouw erfden wij hun materiële welstand en konden we een boot kopen.

Bij de generatie van mijn kinderen ligt dat anders. Die hebben meer keuzemogelijkheden, maar minder geld, meer vrijheid, maar minder middelen. En daarom richten ze zich meer op de korte termijn dan op de toekomst. Dus in plaats van te dromen over een nieuwe boot gaan ze liever mountainbiken in Chili of backpacken in Australië. Ook leuk.

Als enthousiaste watersporters willen we de jeugd meer bij het varen betrekken. Daarom geven we in de Vaarkrant aandacht aan jeugdzeilen en andere watersportprojecten voor jongeren. Toch is dat niet genoeg en daarom starten we tijdens Sail Amsterdam een nieuw project, waarin varen met meerdere generaties centraal staat.

Door de ervaring van 65plussers te mixen met de flexibiliteit van de jeugd, kunnen ouderen langer door varen en krijgen jongeren betere vaarmogelijkheden. En samen varen is vrijwel altijd leuker dan in je eentje pierewaaien.