Nieuws/Binnenland
815979
Binnenland

ACHTERGROND

Over een andere boeg

Vader Rin, moeder Jolanda, dochter Sanne en zoon Sjoerd Bonnema runnen een botenverhuurbedrijf in Loosdrecht. Bijna iedereen in Midden-Nederland kent de Bonnema’s, niet in de laatste plaats omdat hun kantoor eruitziet als de woonkamer van Pipi Langkous. Dit is misschien wel de leukste en in ieder geval een van de bekendste watersportfamilies van Nederland. Nu gaan de kinderen het bekende bedrijf overnemen.

Katrollen, fenders, brandblussers, gewonnen bekers van catamaranwedstrijden, bloemen, knopenborden, scheepsmodellen, reddingsvesten, schaatsen, kniebeschermers, alles staat door elkaar in de winkel bij Bonnema Watersport aan de Oud-Loosdrechtsedijk in Loosdrecht.

Een van de grootste botenverhuurbedrijven

„Ik vind dat het hier best wat meer geordend kan worden”, zegt de 25-jarige Sanne tegen niemand in het bijzonder als ze in de winkel staat. Haar moeder Jolanda bromt als antwoord wat onverstaanbaars. Onder leiding van Jolanda en haar man Rin is deze zaak de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste botenverhuurbedrijven van Nederland. Ze verhuren 125 boten, waaronder veertig sloepen. Verder verkopen ze onder meer Oud Huijzersloepen.

Overgave

Vader Rin is 70 en Jolanda 60. Het wordt tijd voor een voorzichtige overgave van het bedrijf aan de jongere generatie. In de agrarische wereld is de overname van de boerderij een heikel punt. Hetzelfde speelt in Nederland in mindere mate in de watersport, waar bovengemiddeld veel kleine familiebedrijven zijn. Bij de bekende Bonnema’s is het nu zover.

"De kinderen hielpen vanaf het begin mee"

In 1997 namen Rin en Jolanda het haventje over en een aantal jaren later bouwden ze op het terrein een pand waar de winkel in kwam. De kinderen hielpen vanaf het begin mee. Hun zakgeld verdienden ze met het leeghozen van de boten als het geregend had. „Ze vonden het vreselijk”, vertelt vader Rin lachend. „Eén regenbui, drie uur hozen. Gelukkig zijn er tegenwoordig sloepen met kappen en zelflozers!”

Watersportvirus

Maar ondanks dat hooswerk, waar Sanne en Sjoerd van baalden, sprong het watersportvirus over. Sanne ging naar nautisch businessmanagement aan de IVA in Driebergen en Sjoerd heeft net in Sneek de opleiding maritieme techniek afgerond. Sanne is net als haar moeder bezig met de commercie en marketing, terwijl Sjoerd net als zijn vader meer heeft met techniek.

Werk

„Dat harde werken van mijn ouders stond me eerst altijd tegen”, vertelt Sanne. Ze zit samen met haar ouders en broer aan de tafel die midden in de gezellige winkel staat en die half watersportend Nederland inmiddels kent. „Ze hadden nooit vrij, waren zeven dagen in de week bezig. Eerst had ik twijfels over werken in dit bedrijf. Maar nadat ik eens een baantje in de horeca had gekregen en twee jaar lang heel ander werk deed, begon ik er anders tegenaan te kijken. In de watersport ben je in principe altijd buiten. En je gaat om met mensen die in een goede stemming zijn.” Ze besloot evenals haar broer toch in het familiebedrijf Bonnema Watersport te gaan werken.

Nieuwigheid

De twee jongeren hebben al een aantal  ideeën voorgesteld. Het bedrijf zal in het weekeinde ´s avonds open zijn en er is inmiddels een nieuwe huisstijl.  Bovendien zijn GPS-tochten in het programma opgenomen, een nieuwigheid. Sanne en Sjoerd kunnen symbool staan voor de Nederlandse watersport en de manier waarop watersportbedrijven in dit land geleid worden.

Kleinschaligheid en persoonlijke aanpak

Anders dan in de vele andere geledingen van de economie is hier niet sprake van schaalvergroting, van de entree van anonieme investeerders en verdere verzakelijking. Integendeel, familiebedrijven in de watersport in Nederland blijven doorgaans familiebedrijven; de kleinschaligheid en persoonlijke aanpak verandert niet.

Geslaagd

Vader Rin zit er tevreden bij aan zijn beroemde tafel. Zijn zaak loopt al jaren prima en nu gaan zijn ambitieuze kinderen het overnemen. Een droom gaat voor hem in vervulling. Hij gaat achterover zitten en probeert samen te vatten hoe hij zich voelt: ,,Ik heb door hard werken in deze zaak geleerd dat je alles kunt bereiken als je er echt enthousiast over bent. Maar waar ik het meest blij over ben is misschien wel dit: dat we er uiteindelijk in zijn geslaagd onze kinderen voor deze zaak en voor de watersport enthousiast te maken. Zonder dat ze daartoe verplicht waren.´´