Nieuws

Forse prijsstijging dreigt voor Italiaanse olijfolie

Olijfolieprijzen dreigen met euro's tegelijk te stijgen. Massale kap van olijfbomen is ophanden in Zuid-Italië door een virus. Als de ruim een miljoen bomen worden gerooid, stijgen prijzen straks van €10 naar €12 tot zelfs €15 per liter olijfolie.

Dat verwacht Ridder Drost, eigenaar van olijfolieketen Liquido d'Oro. Hij vreest vooral voor de regio Puglia, dat 180.000 ton per jaar levert.

,,De prijzen van deze exclusievere olie zijn al 30 tot 40% gestegen dit jaar, die prijs kan verder omhoog.'' De tarieven gingen van vorig jaar gemiddeld €5 per liter al richting €10 in de winkel. In Zuid-Italië is gekapt.

Het virus Xylella Fastidiosa komt volgens de Universiteit van Wageningen zeer waarschijnlijk van de sierkoffiebloem in Costa Rica. Dat virus is uit Latijn-Amerika vermoedelijk geïmporteerd via de haven van Rotterdam en in Italië terechtgekomen.

Daar trekt het na infectie alle sappen uit olijfbomen, die daardoor waardeloos worden.

Generaties in gevaar

Inmiddels is 30% van de Italiaanse oogst in gevaar, aldus Ridder Drost, met veel contacten in Italië. De boeren voeren grote druk uit op de autoriteiten om af te zien van de kap.

,,Voor boeren is dit een regelrechte ramp. Ze proberen de mate van infectie van hun boomgaard zo lang mogelijk geheim te houden; als je eenmaal kapt, duurt het vijftien jaar voordat je de oogst weer op peil hebt.

Boeren zien generaties aan werk verloren gaan als ze moete kappen'', aldus Drost over de dreigende ramp in Puglia. De regio heeft de meest gewaardeerde olijven wereldwijd.

Aangelengde olie

Slechte oogsten in Italië, Spanje en Frankrijk zorgden al voor een oplopend tekort aan kwalitatief goede olijven voor olie. Een plaag olijfvliegen roeide er eveneens oogsten uit. Steekt die vlieg in de olijf, dan raakt de schil beschadigd en vallen de vruchten bij bosjes vroegtijdig uit de boom.

Boeren kunnen met het restant dat van de boomgaard komt niet leveren wat winkeliers hadden ingeschat.

Karakter verdwijnt

Handelaren waarschuwden eerder dat consumenten door het tekort zwaar gemengde olijfolie voorgespiegeld kunnen krijgen als de zeer goede olie, maar wel tegen de topprijs.

Volgens Drost dreigt in Zuid-Italië ook het gevaar dat er met aanplant van Spaanse bomen een olie op de markt komt die in smaak erg afgevlakt wordt. Die verkoopt aan een breder pbuliek dan de specialistische Zuid-Italiaanse olie.

Grieks succesje

,,Dat zou zeer slecht zijn voor deze olijfolie; de karakteristieke smaak uit Italië zou verloren gaan.''

Het tekort speelt Turken en Grieken, grote leveranciers van olijfolie, wel weer in de kaart. Hun oogsten slaagden grotendeels wel en zij zijn spekkoper. Veel producenten houden hun oogst zo lang mogelijk vast en dwingen daarmee een hogere prijs bij winkelketens en uiteindelijk de consument af.

Klik hier om het laatste nieuws van uw favoriete aandeel voortaan direct op uw smartphone te ontvangen