Nieuws

Andreas penning voor Hans Dulfer

Saxofoonvirtuoos Hans Dulfer vierde donderdagavond in de Melkweg zijn 75e verjaardag. Met familie, bekenden en fans zette hij met behulp van een keur aan muzikale vrienden de popzaal in Amsterdam op zijn kop. Naast taart, applaus, felicitaties en een gastoptreden van Jules Deelder kreeg de Amsterdammer als klap op de vuurpijl de Andreas penning voor zijn muzikale verdiensten voor de hoofdstad.

Het partijtje begon met twee enorme taarten die -tot licht geveinsd ongenoegen van het feestvarken- namens de Melkweg en dochter Candy en plein public aan Dulfer werden aangeboden. Als het publiek een voorzichtig lang zal ze leven inzet, grijpt Dulfer in. "Dat zouden we niet doen. We zouden het gezellig houden!" Om met een grote glimlach te vervolgen: "Ik raak hevig geëmotioneerd van die taart."

Dochter Candy redt haar vader. "Pap, we hebben beloofd dat we niet zouden speechen. Dus dat doen we ook niet. We gaan lekker spelen."

Jarige job

Daarna trekt de jarige job, die naast zijn verjaardag ook zijn 60-jarig jubileum als artiest viert, van leer. Samen met onder anderen trompettisten Rob van de Wouw en Saskia Laroo, drummer Cyril Directie en saxofonist Benjamin Herman (Hans mag Ben zeggen, zo blijkt uit het affiche), geeft Dulfer zijn eerste van twee shows die avond.

Dan betreedt locoburgemeester van Amsterdam Pieter Litjens het podium. Terwijl Candy vanuit de coulissen trots filmpjes maakt met haar telefoon, krijgt haar vader namens het bestuur van de stad de Andreas penning uitgereikt. "U bent al meer dan een halve eeuw een van de drijvende krachten achter de jazz in Amsterdam en in Nederland. Een verdienste van formaat." De jarige job lijkt oprecht van zijn stuk gebracht, maar herpakt zich snel. Met een smalende grijns: "Ik heb al heel veel prijzen, maar zo mooi heb ik ze nog niet gehad. Muziek!"