816439
Nieuws

Israël wil opheldering over schoolboek

Naftali Bennett, de Israëlische minister van Onderwijs, overweegt een brief naar uitgeverij Noordhoff te sturen waarin hij aanpassingen eist in een Nederlands schoolboek voor geschiedenis. Dat zeggen bronnen in Israël. Hij heeft woensdagavond over de kwestie met staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs gebeld.

Verscheidene Israëlische media berichtten woensdag dat het boek van de Nederlandse uitgever onjuiste anti-Israëlische passages bevat en mogelijk bijdraagt aan ophitsing. Volgens de Israëlische ambassade in Den Haag wordt een eenzijdig beeld geschetst omdat er in het boek niet wordt gerefereerd aan Arabische wreedheden tegen Joden voor het ontstaan van Israël.

Een woordvoerder van Noordhoff zei woensdag over de ophef: „Wij stellen het lesmateriaal met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samen en zijn van mening dat we de feiten zorgvuldig en in de juiste verhouding hebben weergegeven.” Bennett neemt daar geen genoegen mee. Ook de Nederlandse ambassadeur in Israël, Caspar Veldkamp, heeft bedenkingen bij de verklaring van Noordhoff. „Ik vrees dat er toch iets mis is gegaan in de kwaliteitscontrole bij uitgever Noordhoff. De geschiedenis lijkt hier eerder suggestief weergegeven dan in de juiste verhouding geplaatst, zoals hun woordvoerder beweert”, zei hij tegen het ANP.

Vooral het etiket 'terrorist', dat de latere Israëlische premier Menachem Begin krijgt opgeplakt, is slecht gevallen. Begin zat in 1946 als een van de leiders van de verzetsbeweging Irgun onder meer achter de aanslag op het King David Hotel in Jeruzalem, waarbij 91 doden vielen.