816443
Binnenland

Asscher praat met VNG en polder over pesten

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaat samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en met de werkgeversorganisaties en vakbonden proberen pesten op de werkvloer verder terug te dringen. Hij zei dat donderdag in een debat in de Tweede Kamer.

Asscher kondigde vorig jaar al aan meer aandacht aan het probleem van pesten op de werkvloer te zullen besteden. Maandag trapt hij een landelijke campagne af. Die moet ertoe leiden dat het aantal van 500.000 mensen dat gepest wordt op de werkvloer, snel kleiner wordt.

PvdA, CDA en D66 wilden meer actie van de minister. Ze willen dat de Landelijke Klachtencommissie Ongewenst Gedrag (LKOG) ook openstaat voor bijvoorbeeld rijksambtenaren. Ook moeten oordelen van de LKOG worden opgevolgd en niet door de werkgever worden genegeerd. Op dit moment zijn 253 gemeenten en gemeentelijke instanties aangesloten bij de LKOG, die in 2007 is opgericht. Wat de Kamer betreft krijgt de LKOG meer tanden en meer reikwijdte.

Asscher zei dat hij er met de VNG over gaat praten, maar zei ook dat er op ministeries al veel maatregelen zijn die pesten moeten voorkomen en veel mogelijkheden zijn voor rijksambtenaren om een klacht in te dienen over pesten.

De campagne die volgende week begint is volgens de minister van belang omdat veel werkgevers weliswaar van goede wil zijn, maar onvoldoende weten over wat er te doen is tegen pesten. Met de werkgevers en vakbonden praat Asscher daarom in de Stichting van de Arbeid over een gezamenlijk plan van aanpak. Hij gaat de Kamer daar uiterlijk in oktober over informeren.