Nieuws/Buitenland
817058
Buitenland

Koude oorlog om Noordpool

De Koude Oorlog ligt inmiddels ver achter ons, maar de Oorlog om het Koude is zojuist aangevangen. En met het Koude zijn de bodemschatten van de Noordpool bedoeld.

Terwijl zes NAVO-landen, aangevuld met Finland, Zweden en Zwitserland gisteren begonnen met grootschalige manoeuvres van de luchtmacht rond de Baltische Zee, kwam Rusland opeens met een grote ’verrassingsoefening’ uit de kast, met 250 vliegtuigen en 12.000 militairen trokken de Russen naar Siberië, er werden kruisraketten afgevuurd op nagemaakte dorpen. De NAVO zette 115 vliegtuigen en 4000 soldaten in.

Enkele maanden geleden hielden zowel de NAVO als de Russen al oefeningen in internationale wateren, waarbij tot aan de rand van het noordelijke ijs werd gegaan. Nu werd het wat groter aangepakt, voor de NAVO namen naast Noorwegen, Ook Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten deel. Er wordt gebruik gemaakt van luchtmachtbases in Noorwegen, Zweden en Finland.

Het machtsvertoon heeft geen louter militair tintje, de Noordpool bevat naast veel olie en gas ook tin, nikkel en andere kostbare metalen. En de Noordpool is van niemand, de enige bestaande regel zegt dat de landen rond de Noordpool het gebied tot 200 zeemijlen buiten hun kusten mogen exploiteren. Omdat de discussie bij de VN waar een land nu precies begint of eindigt, proberen de Russen hun claim op het gebied te versterken. De afgelopen maanden werden talloze Russische vliegtuigen betrapt in het Scandinavische luchtruim. En er komen steeds meer wetenschappelijke studies boven water die gebaseerd zijn op ’toevallige stalen’ van Russische poolonderzoekers.

Dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry na een jarenlang stilte de hand van de Russische president Poetin schudde na alle gebeurtenissen rond de Krim en Oekraïne, bewijst dat een nieuwe Koude Oorlog ver weg is. Maar toch willen nog de Russen, noch de Amerikanen als verliezer uit de bus komen als het om de kostbare oppervlakte van de Noordpool gaat, al is het dan ijs in de winter en zee in de zomer. De bodemvoorraden aan olie en gas zijn enorm, maar de winning is niet makkelijk. Nu al zegt Shell dat de Noordpool pas in 2030 mee gaat doen als leverancier van olie en gas. Maar bij oprakende voorraden in de wereld is die termijn niet zo heel lang. Vandaar dat de ’oorlog’ om de Noordpool nu al is begonnen.