Nieuws/Buitenland
817182
Buitenland

Tokio is de veiligste stad

De Japanse hoofdstad Tokio blijkt de veiligste stad ter wereld. Onderzoekers van de Economist's Intelligence Unit (EIU) bekeken vele aspecten van veiligheid: verkeer, misdaad, terroristische dreiging en ook digitale veiligheid. De Aziatische stadstaat Singapore eindigde tweede, terwijl de hoofdstad van Indonesië, Jakarta, als laatste eindigde. De EIU legde zijn bevindingen neer in de Safe Cities Index 2015.

EIU legde vijftig steden in alle continenten onder de loep. De Aziatische stadstaat Singapore eindigde tweede, terwijl de hoofdstad van Indonesië, Jakarta, als laatste eindigde.

Tokio scoorde op alle onderdelen hoog. De stad kent een laag misdaadcijfer, weerde dieselauto's om milieuredenen en maakte het enorme centrum een paradijs voor voetgangers: auto's komen er bijna niet in. Andere grote steden (meer dan 20 miljoen inwoners) zoals Shanghai, Sao Paulo, New Delhi, Mumbai en Mexico City eindigden alle in de onderste helft van de lijst.

New York

New York is met een tiende plek de enige Amerikaanse stad in de top tien. Twee belangrijke aspecten helpen de stad aan deze positie: een hoge digitale veiligheid en vrouwen kunnen er zonder al te veel problemen reizen. In deze laatste categorie scoort de Colombiaanse hoofdstad Bogota het slechtst. De kans dat vrouwen er in het openbaar vervoer worden lastiggevallen is groot, aldus de Economist's Intelligence Unit.

Uit de Safe Cities Index blijkt dat inwoners van de 25 steden uit de bovenste helft van de ranglijst gemiddeld 81 worden, die uit de onderste helft 75 jaar. Amsterdam wordt beschouwd als de beste fietsplek, met veel speciale fietspaden, het gedrag van automobilisten, parkeerfaciliteiten, de hulpvaardige politiek en de zones waar het snelverkeer niet harder dan 30 kilometer per uur mag rijden.