Nieuws

Top 10

Highlights van Egypte

Van de drukke, chaotische maar fascinerende hoofdstad Caïro, cruisen over de Nijl, de eeuwenoude piramides van Gizeh tot duikersparadijzen aan de Rode Zee. Egypte is machtig interessant, intrigerend en enerverend. Ga mee terug naar de Oudheid, de Egyptische beschaving en farao's zoals Toetanchamon: 10 dingen te doen in Egypte.

1. Nijlcruise

Met een lengte van 5400 tot 6000 km is de Nijl de langste of op een na langste rivier (afhankelijk van welke lengte men rekent voor de Amazonerivier) ter wereld. Hij wordt ook wel 'de vader der Afrikaanse rivieren' genoemd. Wanneer je naar Egypte reist dan is een Nijlcruise, hoe toeristisch ook, een belevenis. Je kunt kiezen uit een traditionele Felucca zeilboot of een modern cruiseschip. De laatste zijn luxe en comfortabel, de Felucca authentiek en geven je meer een echte Egypte-ervaring. De meeste cruises starten in Luxor en gaan vervolgens naar Aswan en terug. De cruises kennen meerdere stops die je laten kennismaken met Egypte en de Oudheid.

2. Vallei der Koningen

Bij Luxor, Thebe, midden in de snikhete woestijn, ligt het Dal der Koningen waar meer dan zestig koningsgraven, kalkstenen tombes, liggen. Met onder meer de graven van Ramses VIII en dat van Toetanchamon dat pas in 1922 ontdekt werd. Voel hier de magie van de farao’s, tempels en sfinxen.  De tombe van Amenophis II zou een van de spectaculairste zijn. 

 

 

3. Tempels van Karnak

Ten noorden van Luxor ligt de plaats Karnak met de Tempels van Karnak. Hier vind je twee tempelcomplexen, dat van Amon-re en het tempelcomplex van Moet met de kleinere Ptah, Chons en de Opet. Deze belangrijke toeristische attractie in Egypte is het grootste tempelcomplex dat de farao’s ooit hebben gebouwd en moet je zeker bezoeken als je meer wilt leren over de Oudheid en de Egyptische beschaving.

 

 

4. Duiken Rode Zee

In de Rode Zee kun je geweldig duiken, onder meer bij de plaatsen Hurghada en Sharm-el-Sheikh, bekend zijn vanwege de vele toeristische (all-inclusive) resorts. Hier kom je voor de zon, het strand, de mooie zee, om te relaxen en… om te duiken. Ga bijvoorbeeld kopje onder bij het Yolanda Reef in het Ras Mohamed Nationaal Park bij het schip de Yolanda, favoriet bij ervaren duikers. Of vaar naar Giftun Island National Park en maak een dagtrip naar Mahmya voor de meest fantastische snorkelavonturen. Marsa Alam, zo’n 270 km ten zuiden van Hurghada, is dé plek om dolfijnen in het wild te zien. Het Samadai rif, ook wel bekend als Dolphin House, is van de grootste natuurlijke woongebieden van dolfijnen in de wereld.

 

 

5. Caïro

Caïro is de hoofdstad van Egypte en ook de grootste stad van het land met zo’n 20 miljoen inwoners. De stad spreidt zich uit over een enorme oppervlakte en het verkeer is chaotisch, druk en er is veel luchtvervuiling. Geef je er aan over en zie het als iets wat bij een Caïro-ervaring hoort. Denk ook niet dat je heel relaxed door Caïro manoeuvreert en zo bij de piramides van Gizeh bent. Caïro is enerverend, en als je wilt zie je de schoonheid van deze moderne metropool en stad uit de Oudheid met ongekende schatten als de Piramides van Gizeh, de Sfinx en de kroonjuwelen van Toetanchamon en Ramses II.

 

 

6. Piramides van Gizeh en Cheops 

De piramides van Gizeh zijn nog altijd omgeven door mysteries en bijzondere verhalen. Als je de piramides van dichtbij ziet, vraag je je af hoe ze dit ooit, zo lang geleden, hebben kunnen bouwen. Niet voor niets behoren ze tot een van de zeven wereldwonderen. De piramide van Cheops stamt (denkt men) uit 2500 voor Christus en werd destijds gebouwd voor een van de eerste Egyptische farao’s, Cheops. Het is de grootste piramide ter wereld. De andere zes piramides die ook tot de wereldwonderen behoorden, bestaan niet meer. Zie vooral de zonsondergang bij Gizeh, een onvergetelijk moment.

 

 

7. Sfinx bij Gizeh en piramide Chefren

Vóór de piramide van Chefren die je ook kunt bezoeken, staat de 70 meter hoge Sfinx dat uit een leeuwenlichaam en een mensenhoofd bestaat. Als je de piramides van Gizeh bezoekt, mag je ook deze bijzondere sfinx ook bekijken. Vergeet niet om hem een zoen te geven, een populaire bezigheid van toeristen...

 

 

8. Het Egyptisch Museum

Eenmaal in Caïro is een bezoek aan het Egyptisch museum een must. Het herbergt de schatten van Toetanchamon en heeft met meer dan 100.000 objecten de grootste collectie Egyptische kunst ter wereld. Het is een omvangrijk museum waar je dagenlang doorheen zou kunnen dwalen. Breng zeker een bezoek aan de zaal van de Koningsmummies met de mummie van Ramses II. Goed om te weten: je mag hier niet fotograferen.

 

 

9. Birqash Kamelenmarkt

In Birqash, op zo’n 40 km vanaf Caïro, vind je de grootste kamelenmarkt van Egypte. Hier worden dagelijks honderden kamelen verkocht. Je hoeft hier uiteraard niets te kopen, maar het is de moeite waard om hier naartoe te gaan voor de belevenis en het kijkje in de voor ons niet-alledaagse kamelenhandel en voor het maken van foto’s. Kom vroeg, de meeste actie is er tussen 07.00 en 10.00 uur ’s ochtends. Je kunt tours boeken vanuit Caïro.

 

 

10. Khan-el-Khalili markt

Khan-el-Khalili in Caïro is de grootste, kleurrijkste en misschien ook wel de oudste souk ter wereld. Met een wirwar aan kraampjes vol kleurrijke kruiden, kleding, waterpijpen, Perzische tapijten, winkeltjes van kleermakers en theecafés. Vroeg opstaan hoeft niet, ga er naar toe aan het einde van de middag, dan komt de souk tot leven en gaan de winkeltjes open.

 

 

Handig: 

  • Munteenheid: Egyptische pond (nu: 10 euro = 85,39 EP)
  • Tijdverschil: 1 uur.
  • Talen: Arabisch, Engels, Frans.
  • Temperatuur: gemiddeld 35 C in de zomer, 24 C in de winter.
  • Fotograferen: fotografeer geen militairen, politie, militaire gebouwen en strategische bouwwerken zoals bruggen, sluizen en vliegvelden, het is ten strengste verbonden.  
  • Beste reistijd: april, mei, juni of in het najaar. In juli tot en met september kunnen de temperaturen hoog oplopen. 
  • Egypte en veiligheid: check het reisadvies voor Egypte

Bron: Skyscanner