817418
Binnenland

Galerie beplakt met leuzen om Mein Kampf

De Amsterdamse Totalitarian Art Gallery van galeriehouder Michiel van Eyck is dit Pinksterweekeinde door de Bond van Antifascisten (AFVN) beplakt met bordjes waarop staat: 'Verboden voor joden - voor negers - voor moslims'. De bond wil dat burgemeester Eberhard van der Laan de galerie sluit omdat Van Eyck sinds vrijdag een gesigneerd exemplaar van Mein Kampf tentoonstelt. Ook eisen ze dat de politie het boek in beslag neemt.

De AFVN-Bond wil aangifte doen. Dat geldt ook voor de Federatief Joods Nederland (FJN). De bond eist bovendien sluiting van de galerie. De AFVN zei zaterdag aangifte te doen en heeft hierover al contact gehad met de politie. De politie liet weten dat er nog geen aangifte is gedaan. „Het is bij ons bekend dat ze het er niet mee eens zijn dat het boek in de winkel ligt”, aldus een woordvoerster.

De luxueuze editie van het verboden boek van Adolf Hitler met rode bewaarcassette en swastika, is voorzien van een handgeschreven boodschap van de auteur zelf. Van Eyck, die in november werd veroordeeld voor verkoop van Mein Kampf maar geen straf kreeg, zegt het boek te hebben gekocht van nabestaanden van een inmiddels overleden man die het via Duitse familie in handen had gekregen.

Van Eyck spreekt van een zeer zeldzame uitgave. Hij wil het exemplaar louter tentoonstellen en niet verkopen. Vorig jaar was de antiquair verwikkeld in een rechtszaak over de verkoop van exemplaren van Mein Kampf. In oktober dient hierover het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie (OM) aantekende. Het OM had tijdens de zitting een geldboete geëist van 1000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank stelde dat de verkoop van het omstreden boek van Hitler weliswaar strafbaar is, maar veroordeelde de antiquair niet.

Van Eyck verwacht niet dat het exposeren van het zeldzame exemplaar problemen oplevert. ,,Als ik Mein Kampf mag verkopen, mag ik het zeker tentoonstellen."

Gesigneerde exemplaren van Mein Kampf zijn veel geld waard in verzamelaarskringen. In maart werd in Los Angeles een exemplaar geveild voor ruim 40.000 euro.