Nieuws
817478
Nieuws

Vlaggenschiptoestel voor middenklassenprijs

Review: Huawei P8

De Chinese telefoonfabrikant Huawei staat vooral bekend als prijsvechter. Het bedrijf maakt echter ook vlaggenschiptoestellen die de concurrentie aan moeten gaan met de topmodellen van Samsung, LG en Apple. Uiteraard wel tegen een iets lagere prijs. Kijken of het bedrijf daarin slaagt met de nieuwe P8.

Uiterlijk

De vormgeving van de P8 is strak en stijlvol. Het 5,2 inch toestel oogt ondanks het grote schermformaat slank. Dat komt omdat Huawei er in geslaagd is de randen aan de zijkant heel smal te houden. Hierdoor is het toestel nog net met één hand te bedienen. De achterzijde is van metaal en is helemaal glad. Geen storende uitsteeksels van de camera. Aan de rechterzijde bevinden zich de volumeknop, de aan/uitknop en de sleuven voor sim- en microSDkaart.Innerlijk

De P8 heeft een specificatielijst die je bij een high-end toestel mag verwachten. Het toestel heeft een snelle 64-bit octocore-processor van eigen makelij aan boord en 3GB werkgeheugen. Het opslaggeheugen van 16 GB is wel wat aan de zuinige kant. Het besturingssysteem en andere voorgeinstalleerde software nemen al bijna 6 GB in beslag, waardoor slechts zo’n 10 GB  vrije ruimte overblijft. Het opslaggeheugen kan gelukkig wel middels microSD worden opgeschroefd. Verder is het apparaat ‘futureproof’ door de ondersteuning voor 4G (+), NFC en de nieuwste wifi en bluetooth-standaarden.

De accu is voor veel gebruikers een belangrijk punt. Hoewel het inmiddels een geaccepteerd feit is dat een smartphone dagelijks aan de oplader gehangen moet worden, wil je wel dat het toestel het een werkdag vol houdt, ook bij intensief gebruik. Tijdens de testperiode heeft de 2680mAh accu deze test goed doorstaan.Scherm

Het 5,2 inch scherm heeft een Full-HD-resolutie (1920 x 1080) en legt het daarmee af tegen de vlaggenschiptoestellen LG G4 en Samsung S6 die over een Quad HD scherm beschikken. In de praktijk merk je daar echter weinig van. Het scherm van de P8 is scherp en helder en kleuren komen natuurgetrouw over.

De volledige specificaties zijn hier te vinden.Camera

Naast uiterlijk en snelheid is voor veel mensen de camera één van de belangrijkste criteria bij het kiezen van een nieuwe smartphone. Op papier zit dat met een 8 megapixel camera voor en een 13 megapixel exemplaar achter wel snor. En ook in de praktijk presteert het apparaat goed. Overdag in de buitenlucht zijn de foto’s van prima kwaliteit, maar dat geldt voor veel camera’s. Het apparaat maakt echter ook prima foto’s in een met tl-verlichte kantoorvloer. Waar veel camera’s problemen hebben met het natuurgetrouw weergeven van de kleuren, is dat voor de camera van de P8 geen enkel probleem. Zelfs in een minder verlichte kamer zijn de foto’s van redelijke kwaliteit. Ook in het donker is het mogelijk aardige kiekjes te maken door in plaats van de flitser het zaklampje op het toestel in te schakelen.

De 8 megapixel camera aan de voorzijde is perfect voor het maken van selfies en speciaal daarvoor beschikt het toestel over een 'perfecte selfie’-functie, waarmee je de camera zo kunt instellen dat je het beste in beeld komt. Mocht je desondanks nog niet tevreden zijn, dan beschikt het toestel over diverse filters en andere tools om foto’s te bewerken. Verder is het mogelijk zogenaamde timelapse-video’s te maken waarbij opgenomen beeld versneld afgespeeld wordt.

In tegenstelling tot de foto’s, valt de kwaliteit van video’s tegen. Vooral binnenshuis is het beeld niet echt scherp te krijgen.Software

De P8 draait op Android 5.0 en daar over heen is de eigen gebruikersinterface EMUI 3.1 gelegd. Persoonlijk ben ik geen fan van eigen schillen over Android en dat geldt dus ook voor de interface van Huawei. Wel moet gezegd dat de interface niet opdringerig is. Geen grote in het oog springende widgets of andere ongein.

De Huawei interface kent echter ook een aantal handige functies, zo is het mogelijk om met de knokkel van je hand een uitsnede te maken van datgene wat in beeld is en dat vervolgens te delen via mail en sociale media. Door met je knokkel twee keer te tikken kun je een screenshot maken die je ook weer kunt delen. Een veegbeweging van boven naar beneden brengt net als bij Apple iOS8 een venster in beeld om te zoeken naar apps, contactpersonen en andere content in de telefoon. 

Het is overigens mogelijk de Google Now Launcher uit de Play Store te installeren waarmee je de Huawei interface enigszins vervangt. Met de Launcher krijg je via een veegbeweging toegang tot Google Now en heb je toegang tot het overzicht van alle apps. Het maken van een screenshot met je knokkels blijft gewoon mogelijk, het oproepen van het zoekscherm via een veegbeweging niet.Prijs en vergelijkbare toestellen

De Huawei P8 heeft een adviesprijs van €499 en is daarmee €50 duurder dan zijn voorganger de P7. De prijs is echter wel een stuk lager dan die van concurrenten LG G4 (€649) en Samsung Galaxy S6 (€699). Bovendien dalen toestellen van Huawei redelijk snel in prijs. Een paar maanden wachten kan dus verstandig zijn. Huawei komt ook met twee afgeleiden van de P8. De 5 inch P8 Lite (€269) heeft iets mindere specificaties dan het vlaggenschipmodel, zoals een 720p scherm en een iets bescheidener processor. Aan de achterkant prijkt echter ook een 13 megapixel camera, terwijl aan de voorzijde een 5 megapixel versie te vinden is. Deze cameraspecificaties gelden ook voor de P8 Max, een 6,8 inch phablet met een prijskaartje van €549 (32GB) .Conclusie

Met de P8 weet Huawei aardig mee te komen met de duurdere vlaggenschiptoestellen van de concurrent. Op cameragebied presenteert het apparaat goed. Helaas valt de videokwaliteit wel tegen. Ook springt het design minder in het oog. Door het prijsverschil van minstens €150 is het echter een prima alternatief.