Nieuws/Buitenland
817634
Buitenland

Poolse president moet nederlaag vrezen

Nog maar enkele weken geleden leek president Bronislaw Komorowski van Polen verzekerd van herverkiezing. In de peilingen voor de presidentsverkiezingen stond hij ruim voor op zijn belangrijkste rivaal, de conservatief Andrzej Duda. Na zijn verrassende nederlaag tegen Duda in de eerste ronde op 10 mei moet de president echter vrezen zondag in de tweede ronde zijn functie kwijt te raken. Volgens de peilingen is er sprake van een nek-aan-nekrace. Sommige geven Duda (43) een voorsprong, andere de 62-jarige Komorowski.

Vele van de ongeveer 30 miljoen stemgerechtigde Polen hebben nog geen keuze gemaakt. Zij zullen de doorslag geven. Belangrijk is wat de mensen doen die in de eerste ronde op de vroegere rockzanger Pawel Kukiz hebben gestemd. Die kwam toen vanuit het niets uit op meer dan 20 procent van de stemmen. Komorowski heeft de steun van de liberale regeringspartij Burgerforum. Duda heeft de conservatieve oppositiepartij Recht en Gerechtigheid (PiS) van Jaroslaw Kaczynski, de broer van de in 2010 verongelukte president Lech Kaczynski, achter zich.

Was er voor de eerste ronde sprake van een matte campagne, de afgelopen twee weken hebben de twee kandidaten door het land gereisd om aanhangers te winnen.