Nieuws
817776
Nieuws

Tweede Pinksterdag traditiegetrouw Dag van het Kasteel

Dag van het Kasteel

Tweede Pinksterdag wordt traditiegetrouw de Dag van het Kasteel gevierd. Speciaal voor deze dag openen 70 Nederlandse kastelen en buitenplaatsen, kasteelruïnes en tuinen hun poorten voor publiek. Ook dit jaar staat er weer veel leuks voor u op het programma. En het mooie is, tijdens Dag van het Kasteel komt u op plekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek.

Naast rondleidingen zijn er o.a. middeleeuwse markten, theatershows en tentoonstellingen. Kinderen ontmoeten ridders en hofdames, kijken hun ogen uit tijdens een valkenshow of doen mee aan een spannende speurtocht.

Het thema dit jaar is 'Kastelen en Buitenplaatsen'. Uit de 70 deelnemende kastelen hebben we een keuze gemaakt uit vier prachtexemplaren: Kasteel Hoensbroek in Limburg, het Groningse Fraeylemaborg , Huis Doorn in Utrecht, het Noord-Brabantse Kasteel van Breda en Slot Baarland in Zeeland. Allemaal majestueuze kastelen met een programma dat u op tweede Pinksterdag voor even terugwerpt in de tijd.

 

Kasteel Hoensbroek

Zo stapt u in kasteel Hoensbroek op tweede Pinksterdag in het leven van de Drie Musketiers. ’Ridders te Paard’ vertelt het verhaal van d`Artagnan en de drie stoere knapen. Een verhaal over heldendaden, ridder zijn en vriendschap; een voor allen, allen voor een! Een show met zwaardgevechten, vuur en stunts. Er is een ridderkampement en een middeleeuwse markt, kinderen kunnen ponyrijden en pijl en boog schieten en voor de meisjes is er een heuse de prinsessentent met feeërieke jurken en al. Eet een middeleeuws broodje, drink een echte Mede (honingwijn). Laat uw toekomst vertellen door de waarzegster en luister naar de verteller die uitlegt hoe verhalen ons verbonden in de oude riddertijd.

 

Museum en Landgoed De Fraeylemaborg

Museum en Landgoed De Fraeylemaborg ontstond meer dan zeven eeuwen geleden. Rijdt u naar Slochteren dan hoort u van verre al het kanongebulder. Een 16de eeuws kampement is opgezet, er wordt gevochten en in wapens gehandeld, er draait een varken aan het spit en iedereen loopt in mooie oude kostuums. Hier worden de middeleeuwen niet nagespeeld, eigenlijk maakt u hier een reisje in de tijd.

 

 

Huis Doorn

Hoe leefde de verbannen Duitse keizer Wilhelm II in zijn kasteel in Doorn? Stap eens binnen in Museum Huis Doorn met zijn kostbare meubels, kunst, serviezen en zilver. De pracht en praal is afkomstig uit Duitse paleizen van de keizer. De kamers zijn onveranderd en het keizerlijke landhuis is omgeven door een in Engelse landschapsstijl aangelegd park met een prachtige rozentuin en restaurant in de Oranjerie. Tijdens Pinksteren vindt in het park een Living History Weekend plaats over de Eerste Wereldoorlog. De groepen – nationaal en internationaal - verbeelden het leven van soldaten, burgers en verpleegsters 100 jaar geleden.

 

Kasteel van Breda

Kasteel van Breda laat normaal gesproken de ophaalbrug niet zakken – de Koninklijke Militaire Academie gebruikt het terrein als kazerne - maar maakt op 25 mei een uitzondering. Het Blokhuis, ooit de woning van Willem van Oranje, de Nassauzaal, de Grote Zaal en de Indië-zaal zijn voor de gelegenheid open voor publiek. Om helemaal in de sfeer te komen zijn er re-enactgroepen en is er muziek. In Breda wordt deze dag gecombineerd met de Bredase Nassaudag. Breda heeft een rijk Nassauverleden en dat wordt duidelijk tijdens rondleidingen, een picknick, een Nassaufietstocht langs verschillende Nassaulocaties en een Wilhelmusshow waarin alles draait om het oudste volkslied ter wereld. Het Begijnhof en kasteel Bouvigne zijn voor de gelegenheid ook geopend.

 

Slot Baarland

 

Vier Troubadours (Friends of Folk) spelen op het Zeeuwse Slot Baarland de hele dag oude volksmuziek en u ziet spinners, wevers en een smid aan het werk. Soldaten lopen rond, maar ook veel gespuis. Kijk dus uit voor bedelaars en zakkenrollers. Ook zijn er dit jaar schoenpoetsers en mooie jonkvrouwen op het slot aanwezig en mogen kinderen varen op de Slotgracht. De torens zijn voor de gelegenheid open voor publiek. Op de streekmarkt zijn antiek en kunst, hoeden en streekproducten te koop.

 

 

Zeven historische parels in Gelderland