Nieuws/Binnenland
817794
Binnenland

Kerkhofdans alsnog afgelast

De omstreden voorstelling Q61 Cemetery van dansgezelschao WArd/waRD in Alkmaar is vrijdagavond op het laatste moment afgeblazen omdat de veiligheid van de dansers niet kon worden gegarandeerd.

Dat zegt een woordvoerster van WArd/waRD. De dansvoorstelling is onderdeel van de Karavaan, het reizende buitentheater dat jaarlijks door Noord-Holland trekt.

Q61Cemetery - een voorstelling over verlies, verdriet en rouw - zou vanaf vrijdagavond vier dagen lang worden opgevoerd op de Algemene Begraafplaats in Alkmaar. Ook de voorstellingen voor de komende dagen gaan vrijwel zeker niet door.

De plannen leidden de afgelopen dagen tot veel commotie en verontwaardiging. Vrijdagmiddag besloot de voorzieningenrechter in Alkmaar dat de voorstelling door kon gaan. Een Alkmaarder wiens overleden vrouw op de begraafplaats ligt, had uit boosheid een spoedprocedure aangespannen tegen de gemeente, die de vergunning had verleend.

Volgens de woordvoerster van WArd/waRD is uit voorzorg en mede op advies van de politie besloten het optreden niet te laten doorgaan. ,,Het is heel, heel treurig. Maar we hebben de hele dag al last gehad van scheldpartijen en bedreigingen, op sociale media en aan de poort van de begraafplaats. En het voelde aan alsof het almaar erger werd. Het werd steeds bedreigender. Een half uur voor aanvang hebben we besloten de voorstelling af te gelasten." De politie heeft drie mensen aangehouden die waarschijnlijk van plan waren de voorstelling te verstoren, meldt de NOS.