Nieuws/Binnenland
817805
Binnenland

Vertaaltekst struikelblok bij Latijn

Een lastig examen was het vrijdagochtend voor de vwo’ers die zich door de Latijnse brieven van Cicero en Plinius worstelden. Vooral de vertaaltekst bleek een struikelblok. De kandidaten van het Amstelveen College moesten vragen beantwoorden bij drie brieven en één tekst vertalen. „Dat was inderdaad een pittige vertaaltekst”, vindt vakdocent Filip Noens. „En bij drie vragen dacht ook ik: wat bedoelen ze nou precies.”

Zelfs Myrthe, die met een 9 het eindexamen Latijn inging, spreekt van een hele moeilijke vertaaltekst. „De rest ging allemaal wel goed. Ik ga straks geneeskunde studeren, dus wat dat betreft is het handig dat ik Latijn in mijn profiel heb. Veel medische termen zijn terug te voeren op Latijn.”

In het afgelopen jaar werkten de kandidaten zich met docent Noens door 46 teksten over en van Cicero en Plinius heen. Op het examen kwamen daarvan vier teksten terug. „We kregen de stof maar nét af. In het vorige weekeind ben ik bij examenleerling Theo met de andere kandidaten thuis geweest en hebben we nog extra geoefend.” Kim: „Dat vind ik echt super aardig van onze docent, hij doet dat toch in zijn vrije tijd.”

Teleurgesteld

Justin, die straks rechten of politicologie wil studeren, vond het examen een stuk moeilijker dan verwacht. „Maar nu is het allemaal wel achter de rug, heerlijk.” Dat geldt niet voor Theo: „Bij mij ging het juist wel aardig. Ik was ook eerder klaar met het examen. Volgende week nog Frans en dan zit het erop.”

Celine is erg teleurgesteld over de vertaaltekst. „Ik heb veel gewoon niet kunnen vertalen. Ook al zocht ik het op. Het was veel pittiger dan verwacht.” Florien: „Maar de andere teksten waren wel fijn.”

Thema’s waren de liefde voor de dochter en vrouw, en de spelen, vertelt Noens: „Cicero en Plinius leefden weliswaar beiden in andere tijden; ze schreven wel allebei over de spelen. De spelen waren in de oudheid bij het volk erg geliefd. Maar Cicero en Plinius schreven beiden dat ze dat maar voor het plebs, het gewone volk, vonden. Ze keken neer op dat volksvermaak.”

De docent start vrijdagavond al met het nakijken. „Daar heb ik erg veel zin in. En veel kandidaten heb ik ook niet; slechts zeven. De laatste jaren groeit de belangstelling weer voor Latijn en Grieks op onze school. Leuk!”

Vrijdagmiddag buigen 3503 vwo’ers zich over maatschappijwetenschappen. Havisten maken vrijdag muziek en M&O. De vmbo’ers maken op de hoogste niveaus economie.