Nieuws/Binnenland
817807
Binnenland

Leerlingen maken verkeerde examen

Tot ontzetting en ook woede van de eindexamenleerlingen van het Dalton Lyceum in Dordrecht hebben zij vanmiddag het verkeerde examen maatschappijwetenschappen (MAW) afgelegd.

De school heeft de ruim dertig leerlingen het verkeerde examen gegeven, namelijk het reguliere examen in plaats van de pilot waar ze aan mee zouden doen. De afgenomen stof was daardoor totaal anders. „Iedereen merkte het, maar niemand durfde iets te zeggen. Na 45 minuten maakten wij melding aan de surveillanten, maar men bleek niet in staat te controleren of echt het verkeerde examen uit de kluis was gehaald,” vertellen de geschrokken kandidaten. „Dus gingen we maar door.”

De leerlingen, die gehoopt hadden nu klaar te zijn met de examens, moeten het waarschijnlijk overmaken in het Tweede Tijdvak. Maar de meesten hadden al een vakantie gepland en sommigen zijn zelfs nu al weg.

De school, die niet voor commentaar bereikbaar is, getuigt in een vanavond gestuurde mail aan de leerlingen van weinig compassie. Men vraagt ’even’ de ouders te informeren over de fout: „ Volgende week krijgen jullie en jullie ouders een officiële brief hierover. Willen jullie zo vriendelijk zijn dit alles aan jullie ouders door te geven?”

Ook staat in de mail: „Zoals jullie weten hebben jullie tot onze grote spijt in plaats van het pilotexamen het reguliere examen MAW gemaakt. Hoogstwaarschijnlijk betekent dit dat jullie in het Tweede Tijdvak alsnog het pilotexamen MAW zullen maken. Op de vraag of het cijfer dat jullie voor het examen dat jullie gemaakt hebben mee kan tellen, daarover kunnen we nog geen uitspraak doen. Voor degenen die in het Tweede Tijdvak een ander vak dan maatschappijleer willen herprofileren of herkansen: we gaan ervoor zorgen dat, mochten deze herkansingen op het zelfde tijdstip als MAW ingeroosterd zijn, het mogelijk is dat jullie beide examens in het Tweede Tijdvak kunnen maken. Nogmaals onzeexcuses, en sterkte met de voorbereiding op de laatste examens.”