Nieuws/Buitenland
817817
Buitenland

E-mails Clinton over Benghazi gepubliceerd

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag 296 e-mails gepubliceerd die Hillary Clinton heeft verstuurd over de aanslag op de Amerikaanse diplomatieke vertegenwoordiging in de Oost-Libische stad Benghazi in 2012. Clinton was toen minister van Buitenlandse Zaken.

Het is slechts een zeer klein deel van de meer dan 30.000 e-mails die Clinton als minister via een privémailadres verstuurde. Ze is daardoor in opspraak geraakt, omdat zij alleen zakelijke mailtjes via een privémailadres mocht versturen, als die op een overheidscomputer werden opgeslagen.

De aanslagen op 11 september 2012 in Benghazi kostten vier Amerikanen, onder wie ambassadeur Christopher Stevens, het leven. Een commissie van het Huis van Afgevaardigden onderzoekt de zaak. De Republikeinen proberen aan te tonen dat Clinton de veiligheid rond de vertegenwoordiging had verwaarloosd en er medeschuldig aan is dat er aanvankelijk onjuiste informatie werd gegeven over wat er was gebeurd. Een woordvoerster van het ministerie zei echter dat de e-mails niets veranderen aan „onze opvattingen over wat er voor, tijdens en na de aanslagen is gebeurd”.

Clinton heeft zich kandidaat gesteld voor de Democratische kandidatuur voor de presidentsverkiezingen volgend jaar. Zij was van 2009 tot 2013 minister van Buitenlandse Zaken.