Nieuws
817824
Nieuws

Wenen bereidt zich voor op grootse finale

In de Wiener Stadthalle wordt vrijdag alles in stelling gebracht voor de grootste songfestivalfinale ooit. Het muziekspektakel beleeft zaterdagavond in de Oostenrijkse hoofdstad de ontknoping van de zestigste editie. De organiserende omroep ORF trekt alles uit de kast om dat niet onopgemerkt voorbij te laten gaan.

Voor de grootse opening van de show, voor het oog van miljoenen tv-kijkers in 45 landen, zijn in totaal meer dan tweehonderd artiesten opgetrommeld. Zo zijn het wereldberoemde orkest Wiener Philharmoniker (bekend van het traditionele Nieuwjaarsconcert), het ORF Radio-Symphonieorchester, het jongenskoor Wiener Sängerknaben en de lokale rapper Left Boy bij de indrukwekkende aftrap van spektakel betrokken.

Uiteraard wordt ook de eind vorig jaar overleden Oostenrijkse songfestivallegende Udo Jürgens geëerd. Violiste Lidia Baich vertolkt Merci Chérie, het nummer waarmee Jürgens in 1966 het Europese liedjesfestijn won. Die klanken gaan zaterdagavond in de live-uitzending over in het bekende refrein van Rise Like A Phoenix, waarmee Conchita Wurst het songfestival vorig jaar weer terug naar Oostenrijk wist te halen.

Optreden Conchita

De regerende 'queen of Europe' speelt zelf ook een grote rol in de productie. Dinsdagavond mocht ze de eerste halve finale al openen met een bombastische act en als green room-host houdt ze een vinger aan de pols bij zenuwachtige artiesten. Tijdens de opening van de finaleshow gaat daar nog een schepje bovenop. Eerst stijgt ze letterlijk op uit de grond op een enorme pilaar middenin de zaal, daarna zweeft ze al zingend over het publiek naar het podium waar ze samen met de drie presentatrices de legendarische woorden 'good evening Europe' uitspreekt. Na afloop van het evenement mag Conchita ook haar nieuwe single nog even de camera in knallen.

Edgar Böhm, uitvoerend producent van de show namens de ORF, kan zijn geluk niet op. "We hebben met de besten van de wereld samengewerkt om dit spektakel mogelijk te maken. Zonder de beste creatieven, de beste technici en het beste productieteam was dit niet gelukt."

Met 27 deelnemers op het muzikale strijdtoneel heeft Wenen de grootste finale ooit in huis. Sinds het systeem met voorrondes in 2004 werd ingevoerd, worden voorafgaand aan de eindstrijd twintig landen door vakjury's en tv-kijkers uitverkoren voor een finaleplaats. Daarbij voegen zich de zogenoemde 'grote vijf' (Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië) en het gastland. Zij hoeven zich niet vooraf te bewijzen in een halve finale. In Wenen voegt zich nog een extra deelnemer bij de finalisten. Om de jubileumeditie van het Europese festijn extra luister bij te zetten, mag bij hoge uitzondering Australië participeren.