Nieuws/Binnenland
817825
Binnenland

Rutte steunt staatssecretaris Van Rijn

Premier Mark Rutte staat vierkant achter staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, die onder vuur ligt vanwege de aanhoudende problemen met het persoonsgebonden budget (pgb). „Martin van Rijn, een van de besten in het team, heeft mijn volledige steun”, zei Rutte vrijdag in zijn wekelijks gesprek bij de NOS.

Ruttes volledige steun geldt ook voor staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken, die verantwoordelijk is voor de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die dienst is sinds 1 januari belast met de uitbetaling van de pgb's, maar dat leidde tot veel chaos en veel mensen die lang op hun geld moesten wachten.

Volgens Rutte zijn de problemen nog niet voorbij, maar is Van Rijn ze wel aan het oplossen en wordt de vertraging stap voor stap ingelopen. De veranderingen bij de pgb's waren nodig omdat die voorheen vooraf werden uitbetaald en dat leidde tot te veel misbruik. De SVB betaalt achteraf uit.

Rutte weigerde excuses te maken voor de chaos rond de pgb's. „Ik zit er om problemen op te lossen. Excuses zijn gratuit.”