Nieuws/Buitenland
817829
Buitenland

Museum Bern gebukt onder kunst Gurlitt

Het aannemen van de enorme omstreden kunstverzameling van de overleden Duitse handelaar Cornelius Gurlitt heeft het Berner Museum in het Zwitserse hoofdstad Bern in financiële problemen gebracht. De kunstinstelling maakte over het afgelopen jaar omgerekend ruim een half miljoen euro verlies tegenover een winst van bijna drie ton een jaar eerder.

Het opnemen van de grote collectie kostte het museum bijna acht ton aan juridische en andere kosten, meldde de Zwitserse krant Berner Zeitung vrijdag. Gurlitt overleed begin mei vorig jaar en liet zijn verzameling in een testament na aan de kunstinstelling in Bern. Die aanvaardde de erfenis.

Eind 2013 jaar raakte de kunstwereld in rep en roer toen bekend werd dat bij een inval in 2011 door justitie in een appartement van Gurlitt in München maar liefst 1400 kunstwerken van vaak beroemde kunstenaars waren aangetroffen. Begin vorig jaar werden in Gurlitts huis in het Oostenrijkse Salzburg nog eens zestig werken gevonden. De kunst was tijdens de nazidictatuur bijeengekocht door Hildebrand Gurlitt, de vader van Cornelius.

Een olieverfschilderij van de Duitse kunstenaar Max Liebermann uit de Gurlitt-collectie dat vorige week aan de rechtmatige eigenaren is teruggegeven, wordt volgende maand bij Sotheby's in Londen geveild, meldt de BBC. Het veilinghuis schat dat het doek Twee ruiters op het strand meer dan 600.000 euro kan opbrengen. Het is het eerste schilderij uit de verzameling van Gurlitt dat onder de hamer komt.