Nieuws/Buitenland
817835
Buitenland

FARC schort bestand met regering op

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft het eenzijdig staakt-het-vuren dat zij in december afkondigde, vrijdag opgeschort. Dat heeft de BBC gemeld.

De aanleiding is de actie van het leger waardoor donderdag in het zuidwesten van het Zuid-Amerikaanse land zeker 26 FARC-leden omkwamen. Het was een van de bloedigste confrontaties tussen de rebellen en het regeringsleger sinds in 2012 in de Cubaanse hoofdstad Havana de vredesonderhandelingen tussen beide partijen begonnen.

Vorige maand besloot de regering in Bogota weer luchtacties uit te voeren op posities van de rebellen. Dat gebeurde na een aanslag die tien militairen het leven kostte en door de autoriteiten aan de FARC werd toegeschreven. ,,Wij betreuren de aanval door de luchtmacht, het leger en de politie'', liet de FARC vrijdag in een verklaring weten. Kort daarvoor had president Juan Manuel Santos de rebellen in een tv-toespraak opgeroepen het vredesproces te versnellen.

In de onderhandelingen in Havana, waaraan namens de FARC ook de Nederlandse Tanja Nijmeijer deelneemt, zat aanvankelijk schot, maar de laatste tijd wordt er weinig vooruitgang geboekt. Ze moeten een einde maken aan meer dan vijftig jaar geweld in Colombia, dat aan ongeveer 220.000 mensen het leven heeft gekost.