Nieuws
817839
Nieuws

Damrak sluit met rode borden

De dalende euro op een slechter Amerikaans inflatiecijfer liet het winstje van de AEX vrijdagnamiddag verdampen. Na de aangekondigde beursnotering van ABN Amro wonnen financials. Altice begon opnieuw aan een opmars.

De AEX sloot 0,03% lager op 501,89 punten. De AMX zakte 0,4% lager op 755,51 punten. ,,Er is nauwelijks bedrijfsnieuws, en vanuit Europa komt ook weinig los. Dan kun je als belegger beter wachten'', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen. ,,Met zo'n 18% jaarwinst dit jaar in de tas wachten beleggers op grote nieuwe gebeurtenissen. Dat kan weleens juli worden'', aldus Muller.

Ook op de grote beurzen elders in Europa was nog niet veel beweging. Franfurt sloot bij -0,4%, Parijs verloor een fractie. De beurs van Londen kreeg er 0,3% bij.

De Nikkei sloot vanochtend 0,3% hoger. Beleggers verwerkten het besluit van de Bank of Japan, die conform verwachting het ruime monetaire beleid ongewijzigd liet. De Shanghai Composite won 2,4%, door speculatie op meer steunmaatregelen in China.

Op Wall Street stonden de beurzen toen op een klein verlies, de Dow noteerde 0,3% lager.

De euro stond 0,7% lager tegen de dollar tot $1,1103. Brentolie noteerde 1,6% in de min bij $65,48 per vat.

Beleggers hoeven voorlopig niet op een deal met Griekenland te rekenen. De Duitse bondskanselier Merkel liet vanochtend weten dat de Grieken nog veel werk moeten verzetten voordat er een akkoord komt.

In Nederland staat de bankensector in de belangstelling. De ministerraad hakt naar verwachting vrijdag de knoop door over de beursgang van staatsbank ABN AMRO. Waarschijnlijk wordt besloten een eerste deel van de bank nog voor het einde van dit jaar naar de beurs te brengen.

KPN koploper

Na de aangekondigde notering van ABN Amro ging NN Group met 1,1% omhoog, ING steeg 0,2% en Aegon pluste 0,5%.

KPN sloot 0,4% hoger, maar was wel verreweg het meest verhandeld. Het aandeel is flink in beweging deze week nu grootaandeelhouder Carlos Slim zijn belang in het telecombedrijf langzaam aan het afbouwen is.

DSM klom 0,3%, ArcelorMittal ging met -0,9% naar het hoogste verlies in de AEX.

Altice liet een deel van de winst gaan, maar noteerde 2,1% hoger bij de slotbel. Het Franse kabelbedrijf is op overnamepad en steeg eerder deze week flink in beurswaarde nadat het uitbreidde richting de VS.

Vopak kreeg voor de vierde dag op rij koersverlies om de oren, vandaag 0,2%. Unibail Rodamco en Gemalto daalden 0,7% respectievelijk 0,6%.

Ahold noteerde 0,5% lager. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil opheldering van Ahold waarom het bedrijf pas enkele dagen na berichtgeving van de Belgische krant De Tijd bevestigde dat het fusiebesprekeningen voert met branchegenoot Delhaize.

Vastned koopt winkelpand

Bij de middelgrote fondsen noteerde bij sluiting Air France KLM 0,5% verlies. De Franse overheid versterkt haar greep op de noodlijdende luchtvaartcombinatie. Een motie om de uitbreiding van het stemrecht tegen te houden, werd donderdag bij de aandeelhoudersvergadering van het concern verworpen.

Brunel won hier met 2,5% het meest. TomTom steeg uiteindelijk nog eens 1,4%. Sligro stond onderin met 0,3% verlies.

Vastgoedinvesteerder Vastned liet weten voor €108 miljoen een winkelpand te hebben gekocht in Amsterdam. De aankoop wordt gefinancierd uit bestaande kredietlijnen. Het aandeel klom 0,7%. Ook bodemonderzoeker Fugro werd 0,7% meer waard.

ASMI daalde met 1,6%. Corbion verloor 2,6%.

Bij de smallcaps stond Ballast Nedam met nog eens 2,8% winst bovenaan. Zijn koers verdubbelde in bijna twee weken. Dat zijn waarschijnlijk speculanten die voor bijna twee euro's per aandeel ,,een dobbeltje willen wagen'', aldus analist Muller. Het moest Esperite (+4,6%) en bouwer Heijmans (+4,3%) voor laten gaan.

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws