Nieuws/Buitenland
817845
Buitenland

Eiffeltoren weer open na staking

De Eiffeltoren in Parijs is vrijdag een groot deel van de dag dicht geweest wegens een staking. Die vond plaats uit protest tegen de vele zakkenrollers rond het monument. Laat in de middag ging de toeristentrekker weer open.

Een meerderheid van de driehonderd werknemers stelde in een verklaring dat steeds meer zakkenrollers personeel en bezoekers lastig vallen. Er zijn niet alleen veel zakkenrollers actief, ze zijn ook steeds agressiever en uiten bedreigingen.

De werknemers eisten dat de leiding snel maatregelen zou nemen om het personeel en de toeristen te beschermen. De exploitant van het wereldberoemde bouwwerk van Gustave Eiffel (1832-1923), de SETE (Vereniging voor Exploitatie van de Eiffeltoren), betreurde de actie. Normaal gesproken is de Eiffeltoren 365 dagen per jaar open.

De politie in Parijs heeft al plannen klaarliggen voor een betere bescherming van toeristen in de komende zomer. Er worden bijna 26.000 agenten ingezet om de activiteiten van dieven en overvallers te beperken, vooral op toeristische plekken zoals de Champs-Elysées, bij het museum het Louvre, de Eiffeltoren en de drukste winkelstraten.

De extra inspanningen tegen de criminaliteit in de zomer werden donderdag door de politiechef Bernard Boucault aangekondigd. Ze vloeien mede voort uit een staking in 2013. Toen legde het personeel van het Louvre woedend het werk neer uit protest tegen de criminaliteit in de Franse hoofdstad. Volgens de statistieken van de autoriteiten is die vorig jaar aanzienlijk afgenomen.