Nieuws/Binnenland
817854
Binnenland

Hema roept dinerbordje terug

Wie een dinerbordje bij de Hema heeft gekocht, kan dat terugbrengen naar de winkel en het aankoopbedrag terugkrijgen. Het bord is donderdag uit voorzorg uit de handel gehaald. Dat heeft de Hema vrijdag laten weten. Het gaat om een groot blauw-groen bord met witte sterren, dat vanaf oktober te koop was.

Het bord is teruggeroepen omdat er volgens de Belgische voedsel- en warenautoriteit (FAVV) te veel melamine vrijkomt bij gebruik van het bord. Hema is het daar niet mee eens: er komt te veel melamine vrij voor baby's en dreumesen, maar het bord is niet voor hen bestemd, zegt het bedrijf. „Het FAVV heeft de norm voor kinderen toegepast op een bord voor volwassenen”, aldus een woordvoerder. Andere versies van het bord zijn in orde.

Melamine is een chemische stof waarvan borden en bestek worden gemaakt. In 2008 ontstond een grote voedselvergiftiging in China, toen zuivelbedrijven de stof toevoegden aan melkpoeder. Zo wilden ze verhullen dat de melk was aangelengd met water. Tienduizenden kinderen werden ziek toen ze de melamine binnenkregen. Zes baby's overleden daaraan.