Nieuws
817855
Nieuws

Kabinet: ABN Amro kan dit jaar nog naar de beurs

Een eerste deel van ABN Amro kan nog dit jaar naar de Amsterdamse beurs. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt.

Minister Dijsselbloem (Financiën) zegt ’vertrouwen’ te hebben in een opbrengst van eenmaal de boekwaarde van 15 miljard en gaat ervan uit dat de ’eerste reeële mogelijkheid’ voor een beursgang plaatsvind in het laatste kwartaal van dit jaar, waarschijnlijk op z'n vroegst in oktober of november. Als dat niet lukt wordt het begin 2016.

 

Verkoop in delen

In de eerste ’tranche’ kan 20 tot 30 procent van de aandelen verkocht worden. De cashopbrengst van de beursgang, naar verwachting tussen 3 en 4,5 miljard euro, zal worden gebruikt om de staatsschuld af te lossen.

 

Volg al het nieuws over de beursgang vandaag via DFT

 

De staat wil bij de plaatsing van de ABN Amro-aandelen de voorkeur geven aan ’langetermijnaandeelhouders’. Ook is het de bedoeling dat de bank een ’stabiel dividend’ waarmaakt.

 

Beschermingsconstructie

De Nederlandse Staat hoopt de totale kosten van de beursgang binnen de perken te houden. Aan zakenbanken en adviseurs verwacht de staat ongeveer 90 miljoen euro kwijt te zijn.

 

10 vragen en antwoorden over de beursgang van ABN Amro

 

Het is de bedoeling dat de bank een beschermingsconstructie krijgt, door de uitgifte van certicaten van aandelen. Het NLFI, dat nu de aandelen van de bank beheert voor de staat, draagt de aandelen in de bank over aan een Stichting Administratie Kantoor (Stak) met een eigen onafhankelijk bestuur.

 

Stemrecht beperken

De Stak geeft vervolgens certificaten uit van gewone aandelen ABN Amro aan beleggers. Met die certificaten kan op de aandeelhoudersvergeadering gestemd worden, alsof het echte aandelen zijn. Voordeel is echter dat ’in oorlogstijd’ het stemrecht van de aandelen tijdelijk ingetrokken kan worden.

Voorafgaand aan de beursgang blijven drie voorwaarden voor een definitieve notering van kracht: de financiële sector blijft stabiel, er blijven voldoende geïnteresseerde kopers en de bank blijft er klaar voor.

 

Klik hier om het laatste nieuws van uw favoriete aandeel voortaan direct op uw smartphone te ontvangen