Nieuws
817856
Nieuws

'ABN mogelijk nog jaren deels onder vleugels Staat'

Het genationaliseerde ABN AMRO zal mogelijk nog „een aantal jaren” in elk geval gedeeltelijk in handen zijn van de Nederlandse staat. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat vrijdag in een toelichting op het kabinetsbesluit om ABN naar de beurs te brengen.

Het streven is om de eerste 20 tot 30 procent van de aandelen in het laatste kwartaal van dit jaar te verkopen. Mocht dat niet lukken, dan wordt het iets later; dat maakt volgens Dijsselbloem „niet zo heel veel uit”. Mocht de verkoop in tranches heel voorspoedig gaan, dan zou het in theorie mogelijk zijn dat de bank al in anderhalf jaar weer op eigen benen staat.

Dijsselbloem wil geen haast maken met de totale verkoop, voor hem staat de opbrengst voorop. Hij wil zo veel mogelijk terugkrijgen van de 22 miljard die de Staat volgens Dijsselbloems berekeningen in de bank heeft gestopt. Volgens andere berekeningen, onder meer van de Rekenkamer, heeft de Staat in de loop der jaren al meer dan 30 miljard euro in ABN gestoken om de bank overeind te houden.

De waarde van de bank wordt nu geschat op 15 miljard euro. Dat is volgens Dijsselbloem een realistische schatting op basis van de huidige boekwaarde van de bank. Hij wilde niet speculeren over de vraag of het meer kan worden. Uiteindelijk is een „zo goed mogelijke prijs” wel het doel.

Dijsselbloem zei verder dat het feit dat de ABN-top heeft afgezien van de eerder geplande salarisverhoging, en excuses daarover van ABN-topman Gerrit Zalm, hebben bijgedragen aan het terugwinnen van het vertrouwen. „Maar ik kan niet zeggen dat hét vertrouwen weer fier overeind staat. Dat gaat tijd kosten.”