Nieuws/Binnenland
817885
Binnenland

Geen Nederlanders bij schietpartij Würselen

De slachtoffers van de schietpartij van donderdagavond in de Duitse plaats Würselen, niet ver van de grens bij Kerkrade, hebben niet de Nederlandse nationaliteit. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Aken vrijdagochtend bekendgemaakt.

Welke nationaliteit ze dan wel hebben, wilde of kon hij niet zeggen. Bij de schietpartij kwam een 18-jarige jongen om het leven. Een 28-jarige man raakte gewond.

Het Openbaar Ministerie in Aken wilde of kon niet zeggen tot welke motorclub de slachtoffers behoorden. De dode had banden met een motorclub, liet de woordvoerder weten. Onbekend is echter of hij daarvan lid was of slechts sympathisant, voegde hij daaraan toe.

Donderdag rond 21.00 uur vuurden onbekenden meerdere schoten af op een voormalig café aan de Grevenberger StraC$e in Würselen. In het pand bevonden zich volgens de Duitse justitie op dat moment meerdere personen, van wie er twee door de kogels werden getroffen.

Politie en justitie onderzoeken wat er precies is gebeurd en wat het motief was achter de schietpartij. De Duitse politie zegt nog geen aanwijzingen te hebben dat de schietpartij verband houdt met motorclubs, maar sluit dit ook niet uit. Sinds een verbod van de Bandidos in de regio Aken in april 2012 proberen andere groepen het ontstane vacuüm op te vullen en grip te krijgen op drugshandel, prostitutie en het leveren van portiers, zei de Akense politiechef Dirk Weinspach vrijdag. Hij sprak in dit verband van „streetgangs”.

In het verleden kwam het in en rond Aken bij herhaling tot vechtpartijen tussen rivaliserende motorclubs, waarbij ook schoten vielen. Na het Bandidosverbod verdween de 'Rockerscene' uit Aken. De Duitse politie stelt alles in het werk om te voorkomen dat motorclubs weer voet aan de grond krijgen, zei Weinspach.