Nieuws/Binnenland
817903
Binnenland

Hoes: 'Meer geld en politie nodig'

Doe ons een plezier en verdwijn gewoon! Dat advies geeft burgemeester Onno Hoes van Maastricht vrijdag aan de verschillende motorclubs die volgens hem Limburg onder elkaar proberen te verdelen. „Limburg is niet hun terrein, dit is Nederlands grondgebied, daar blijven zij van af!”, zei Hoes.

Limburg heeft het veel te zwaar met de aanpak van motorclubs. Gemeenten zitten met torenhoge kosten door de dure aanpak en er is te weinig recherche capaciteit. Hoes coördineert de aanpak tegen clubs in Limburg. „Toen de Bandidos naar Limburg kwamen, was al snel duidelijk dat ze bij andere motorclubs niet welkom waren. De koek was hier op crimineel gebied al verdeeld en moet nu blijkbaar herverdeeld worden. Ze zitten elkaar momenteel op de hielen”, aldus Hoes.

De spanning in het zuiden is de laatste weken enorm toegenomen. Burgemeesters hebben preventieve maatregelen genomen om confrontaties tussen leden van clubs te voorkomen. Donderdagavond kwam bij een schietincident in het Duitse Würselen, vlakbij Kerkrade, een 18-jarige jongen om het leven, die volgens Justitie in Duitsland banden had met een motorclub.

,,We waren al waakzaam, maar zijn nu nog alerter. De schietpartij maakt het er hier niet relaxter op'', aldus Hoes in een reactie op de schietpartij. De burgemeester werd vanochtend meteen door justitie geïnformeerd over de schietpartij.

Advocate Gitte Stevens van de Bandidos vindt dat de overheid de hysterie rond de motorclubs opvoert. Doel is volgens haar argumenten te verkrijgen om motorclubs te verbieden. Tussen 2007 en 2009 heeft justitie bij verschillende rechtbanken geprobeerd chapters van motorclubs te verbieden. Vergeefs, aldus Stevens. Ze denkt dat zo'n verbod er ook nu niet in zit.

„Stevens weet ook dat leden van motorclubs betrokken zijn bij criminele activiteiten”, reageerde Hoes. „Ze moeten hier gewoon verdwijnen.”

Lees morgen meer in De Telegraaf