Nieuws
817909
Nieuws

FNV: Beursgang ABN te vroeg

Het besluit van het kabinet om dit jaar al staatsbank ABN Amro gedeeltelijk naar de beurs te brengen is niet verstandig doordat het financiële concern eerst nog meer orde op zaken moet brengen, stelt vakbond FNV.

Volgens Jan Paul Veenhuizen van FNV kan een beursgang van ABN Amro vooral nadelig uitpakken voor de werknemers die al acht roerige jaren achter de rug hebben en  waarbij het aantal arbeidsplaatsen is gehalveerd.

Ook vindt de FNV dat de mogelijkheidd had moeten worden onderzocht om ABN Amro te splitsen in een bank die de nadruk legt op sparen en een investeringsbank.

Daarnaast benadrukt de vakbond het belang om te streven naar aandeelhouders die de lange termijn ontwikkeling bij ABN Amro hoog in het vaandel hebben staan. 

Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie: „Krap twee maanden nadat de beursgang werd uitgesteld, blijkt de rust en het vertrouwen rond ABN AMRO alweer teruggekeerd.

Hij benadrukt dat de commotie bij de regeringspartijen vooral een poppenkast lijkt te zijn geweest om aan de wensen van de achterban van de PvdA tegemoet te komen, waarna het VVD-beleid gewoon kan worden uitgevoerd.

Castelein vraagt zich sterk af of met de teruggekeerde rust er ook een einde komt aan de ontslaggolf in de financiële sector.