Nieuws/Buitenland
817913
Buitenland

Lange wachttijd asielzoekers in Zweden

Asielzoekers in Zweden moeten momenteel zeker een halfjaar wachten totdat hun asielaanvraag in behandeling wordt genomen. De Zweedse IND kan de aanvragen amper aan door de grote toestroom van migranten.

,,Het is verschrikkelijk dat het zo lang duurt", zegt een medewerker van de Zweedse IND. ,,Ik doe mijn best. We werken allemaal over, we werken in het weekend en blijven tot laat in de avond."

'Namen & shamen'

Volgens TheLocal.se zijn er het afgelopen jaar 80.000 asielzoekers naar Zweden gekomen. Daarmee neemt het Scandinavische land van alle EU-lidstaten de meeste immigranten per hoofd van de bevolking op. Ter vergelijking: Nederland heeft bijna twee keer zoveel inwoners als Zweden, maar nam in 2014 slechts 23.780 asielzoekers op. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Wallström wil niet "namen & shamen", zegt ze tegen TheLocal.se, maar ze vindt dat de asielzoekers wel ongelijk worden verdeeld over de verschillende EU-lidstaten. Een handjevol EU-landen ontfermt zich volgens de Zweedse minister nu over het overgrote merendeel van de asielzoekers.

De EU-leiders gaan eind juni overleggen over een betere verdeling van de migranten.