Nieuws/Binnenland
817925
Binnenland

Aangifte Hoes tegen toyboy en Powned geseponeerd

Het Openbaar Ministerie doet niets met de aangifte van de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes tegen 'toyboy' Robbie Hasselt en omroep Powned. De aangifte is geseponeerd, laat het OM weten in een persbericht.

Het OM schrijft Hasselt geen strafbaar feit beging, toen hij stiekem opnames maakte van afspraakjes met Hoes. Omdat de toyboy de opnames zelf heeft gemaakt, is het uitzenden ervan door Powned evenmin illegaal.

Hoes had ook aangifte gedaan tegen Hasselt wegens smaad en laster, omdat de toyboy het een en ander over de Maastrichtse burgemeester op zijn blog had gezet. Het OM heeft deze aangifte eveneens geseponeerd, omdat deze uitlatingen waardeoordelen en meningen van Hasselt waren en derhalve niet strafbaar.

Klacht

Het OM heeft Hoes "in een persoonlijk gesprek" ingelicht over het besluit tot seponeren. De Maastrichtse burgemeester gaf in dit gesprek aan het niet eens te zijn met de beslissing van het OM. Het is echter niet bekend of hij gebruik zal maken van de mogelijkheid om een klacht in te dienen tegen het besluit.

Hoes en Hasselt leerden elkaar kennen via sociale media. Hoes zou tijdens een ontmoeting seksuele toespelingen hebben gemaakt. Hasselt ging vervolgens over tot het publiceren van gegevens uit de werkagenda van de burgemeester en privéberichten die ze met elkaar uitwisselden. Ook maakte hij dus in het geniep opnames van hun ontmoetingen waarvan Powned delen heeft uitgezonden.

Reacties

Onno Hoes vindt dat het OM het „verkeerde signaal” afgeeft dat mensen „die een publieke functie vervullen of anderszins in de belangstelling staan kennelijk vogelvrij zijn.” Hoes vindt de seponering op de gronden zoals door het OM aangegeven „niet acceptabel”. „Het OM heeft gezien de duidelijke feiten onvoldoende kunnen aangeven waarom vervolging in deze zaak niet mogelijk zou zijn”, aldus de verklaring.

Robbie Hasselt reageert opgelucht via Twitter. „Ik ben zo blij, gelukkig! Aangifte burgemeester Hoes geseponeerd.”