Nieuws
817934
Nieuws

Help! Ik krijg minder vakantiegeld!

Deze week krijgen miljoenen Nederlanders hun vakantiegeld. Het voelt altijd goed om ineens zo’n groot bedrag op je rekening te krijgen. Maar het kan wel een beetje een teleurstelling zijn dit jaar - uw vakantiegeld valt waarschijnlijk lager uit dan u verwachtte.

Wat is er aan de hand?

Vanaf dit jaar zijn de tarieven die uw werkgever gebruikt voor het heffen van belasting veranderd. Voor de meeste mensen betekent dit dat ze netto minder vakantiegeld krijgen. Daar staat tegenover dat het “gewone” netto loon hoger is. Alles bij elkaar houdt u waarschijnlijk per jaar meer geld over.

Als u wilt weten wat deze aanpassingen concreet voor u betekenen, kunt u dat berekenen, met de rekentool van salarisverwerker ADP. Als u meer wilt weten over de achtergronden van de verandering, dan kunt u hier meer lezen.

Wat doet u met het geld dat u overhoudt?

Bij veel mensen is het vakantiegeld alweer snel op. Wat doet u met uw vakantiegeld? Betaalt u uw vakantie ervan? Of zet u ook een deel ervan opzij, voor later?

De meeste mensen vinden dat ze eigenlijk meer opzij zouden moeten zetten voor onverwachte tegenvallers. Als u verstandig bent, maakt u in elk geval het extra nettoloon dat u vanaf januari heeft ontvangen over naar een spaarrekening.

De ervaring leert dat de meeste mensen geld dat op hun betaalrekening staat snel uitgeven. Als u geld overmaakt naar een spaarrekening, is het gemakkelijker om ervan af te blijven. Zo heeft u een appeltje voor de dorst voor als er een keer iets tegenvalt.

Sparen of beleggen?

Het nadeel van sparen is dat de spaarrente op dit moment erg laag is. Als u het geld voorlopig niet nodig heeft, kunt u ook overwegen om een deel ervan te beleggen. Dat levert waarschijnlijk meer op, maar brengt ook meer risico met zich mee. Beleggen kan ook met kleine bedragen. Check wel eerst deze negen punten als u wilt gaan beleggen.

Als u schulden heeft, is het verstandig om die eerst af te lossen.

En nu?

Ook al valt uw vakantiegeld tegen, waarschijnlijk heeft u niet alles nodig voor uw vakantie. Als ik een suggestie mag doen: ga na het lezen van deze column naar uw bank en maak een deel van uw vakantiegeld over naar een spaar- of beleggingsrekening. Of los er een lening mee af. U zult zich meteen een stuk beter voelen, dat beloof ik u. Zodat u met een gerust hart op vakantie kunt gaan.