Nieuws/Binnenland
817970
Binnenland

Galerie koopt gesigneerde 'Mein Kampf'

De Amsterdamse galeriehouder die eerder in opspraak kwam door het verkopen van Mein Kampf, heeft een zeldzaam gesigneerd exemplaar op de kop getikt. Galeriehouder Michiel van Eyck neemt het zeer zeldzame exemplaar op in zijn tentoonstelling in zijn galerie aan het Singel, zo bevestigde hij vrijdag een bericht van Het Parool.

De luxueuze editie van het verboden boek van Adolf Hitler met rode bewaarcassette en swastika, is voorzien van een handgeschreven boodschap van de auteur zelf. Galeriehouder Michiel van Eyck, die in november werd veroordeeld voor verkoop van Mein Kampf maar geen straf kreeg, zegt het boek te hebben gekocht van nabestaanden van een inmiddels overleden man die het via Duitse familie in handen had gekregen.

Van Eyck spreekt van een zeer zeldzame uitgave. Hij wil het exemplaar louter tentoonstellen en niet verkopen. Vorig jaar was de antiquair verwikkeld in een rechtszaak over de verkoop van exemplaren van Mein Kampf. In oktober dient hierover het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie (OM) aantekende. Het OM had tijdens de zitting een geldboete geëist van 1000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank stelde dat de verkoop van het omstreden boek van Hitler weliswaar strafbaar is, maar veroordeelde de antiquair niet.

Van Eyck verwacht niet dat het exposeren van het zeldzame exemplaar problemen oplevert. ,,Als ik Mein Kampf mag verkopen, mag ik het zeker tentoonstellen."

Gesigneerde exemplaren van Mein Kampf zijn veel geld waard in verzamelaarskringen. In maart werd in Los Angeles een exemplaar geveild voor ruim 40.000 euro.