Nieuws
817975
Nieuws

Nokia: geen haast met verkoop kaartendivisie

Aan potentiële kopers voor zijn Here Maps kaartendivisie ontbreekt het Nokia niet. De Finse fabrikant van netwerkapparatuur neemt echter de tijd om de beste prijs te ontvangen.

Onder meer Facebook, taxidienst Uber en een consortium van drie grote Duitse autobouwers zouden de concurrent van de Amsterdamse navigatiespecialist TomTom willen inlijven. Daarnaast zou Nokia partijen als Apple, Baidu en Amazon warm proberen te maken voor een overname.

Grote belangstelling

Nokia-baas Rajeev Suri gaat in een interview met het vakblad European Communications niet in op mogelijke bieders, maar laat wel weten dat er 'grote belangstelling' is voor de kaartendivisie en dat de kwaliteit van de biedingen beter is dan verwacht.

Toch is het niet gezegd dat er snel een koop wordt gesloten. "Laten we het meer tijd geven…. Wellicht verkopen we het niet, als we er niet de juiste waarde voor krijgen”, aldus Suri. “Het moet een goede deal zijn voor Nokia en onze aandeelhouders.”Verkoopprijs

BMW, Audi en Daimler zouden Nokia hebben benaderd met een gezamenlijk overnamebod voor Here Maps nog voor het in de etalage stond. Het besluit om het onderdeel openlijk te koop aan te bieden, zou bedoeld zijn om de verkoopprijs op te drijven. Voor de navigatietak hoopt Nokia zo'n 3 miljard euro te kunnen krijgen.

Nokia stapte in 2008 in digitale kaarten met de overname van het Amerikaanse Navteq. Het Finse bedrijf, toen nog de grootste mobieltjesmaker ter wereld, dacht te kunnen profiteren van het groeiende aantal mensen dat navigatiesoftware op de mobiele telefoon verkoos boven een apart kastje in de auto. Inmiddels heeft Nokia zijn mobieltjestak geheel verkocht aan Microsoft. Het bedrijf legt zich toe op de productie van apparatuur voor telecomnetwerken.