Nieuws/Binnenland
817999
Binnenland

25 jaar cel voor pincodemoord in Zeeuwse Axel

Twee mannen uit het Zeeuwse Axel, de 34-jarige Jimmy van der Z. en de 38-jarige George J., zijn vrijdag voor de moord op hun 86-jarige plaatsgenoot veroordeeld tot 25 en 15 jaar cel. Dat deed de rechtbank in Middelburg vrijdag. Er waren celstraffen van 15 en 12 jaar plus tbs met dwangverpleging geëist.

Het lichaam van het hoogbejaarde slachtoffer werd in oktober 2012 gevonden in een sloot in Westdorpe. Hij bleek te zijn gemarteld en met zeventien messteken om het leven te zijn gebracht toen hij midden in de nacht zijn hondje uitliet. De officier van justitie stelt dat Van der Z. de man heeft vermoord omdat hij zijn pincode niet wilde geven. De andere verdachte „stond er bij en keek er naar”, zei de officier tijdens de zitting op 21 april.

Rechtbank spreekt in vonnis van extreem, weerzinwekkend en huiveringwekkend geweld. Zo werd het hoogbejaarde slachtoffer gevonden met een gebroken vinger, afgesneden oor, gebroken ribben, grote onderhuidse bloedingen en dus zeventien messteken.

De verdachten werden kort nadat het slachtoffer was gevonden, opgepakt. Snel handelen van een politieagent die een man uit de gestolen auto van het slachtoffer zag stappen, resulteerde nog dezelfde dag in de aanhouding van Van der Z. J. werd enkele dagen later opgepakt.