Nieuws
818024
Nieuws

Zes tips om je hoofd koel te houden

Help, vertraging. Wat nu?

Een vertraagde vlucht heb je zo opgelopen, vooral in  de drukke zomer. Met de volgende tips  houd je je hoofd koel en de stressniveaus binnen de perken.

1) Allereerst: vermijd vertraging.

 • Kies een vroege vlucht, de kans dat deze op tijd vertrekt is namelijk veel groter. Veel toestellen blijven 's nachts gewoon aan de grond, bij een vroege vlucht heeft de vertraging zich nog niet kunnen opstapelen.
 • Check, check, triple check je vluchtgegevens voor vertrek naar de luchthaven. Een inkoppertje, maar een foutje is nu eenmaal snel gemaakt. In de drukke zomer is de kans dat je kan omboeken minimaal omdat vluchten vaak vol zijn. De kans dat je met succes standby kan staan is eveneens kleiner.
 • Betaal gewoon iets meer voor verdere bestemmingen. Op weg naar Azië een twee keer overstappen scheelt een paar tientjes, maar het risico op vertraging en dus tijd- en geldverspilling weegt daar niet tegenop.

2) Zorg dat je alle gegevens hebt.

 • Bij vertraging moet je snel kunnen schakelen, dus houd op een centrale plek alle cruciale gegevens paraat. Bijvoorbeeld in een notitieblad op je smartphone, of gewoon op papier. Noteer vluchtnummers, reserveringsgegevens op je plaats van bestemming. En wat is het infonummer van je luchtvaartmaatschappij? 
 • Voor naderhand, als je een claim wil indienen: noteer je in je telefoon zoveel mogelijk tijdstippen, ontvangen mededelingen en andere gegevens die het verloop van je vertraging illustreren.

3) Weet waar je aan toe bent.

 • Vertraging kun je soms zien aankomen. Dus voor vertrek check je online de weersomstandigheden op de plek waar het toestel vandaan komt, op je eigen luchthaven en op de luchthaven van bestemming.
 • Ben je al op de luchthaven wanneer je geconfronteerd wordt? Bel zo snel mogelijk naar de luchtvaartmaatschappij of spoed je naar de incheckbalie. Kunnen ze een inschatting geven hoe lang de vertraging gaat duren? Zo ja, kijk in hoevere dit je reisschema gaat raken. Maak dit meteen duidelijk aan de medewerker, die kan met je meedenken.
 • Vraag aan een medewerker van de luchtvaartmaatschappij wat er met je koffer gebeurt als een vlucht is vertraagd of is geschrapt. Dat kan namelijk verschillen per maatschappij en per luchthaven; goed om in je nieuwe plannen op te nemen.

4)  Zorg dat je snel je plannen kan omgooien.

 • Loopt een vertraging flink op, dan ben je niet de enige die naar een oplossing gaat zoeken. Maar ruimte op andere vluchten is vaak beperkt, omboeken moet je dus snel doen en al helemaal als je al een overstap gepland had staan. Zorg dus dat je weet hoe je -onderweg- snel een nieuw ticket regelt. Welk nummer kun je bellen? Welke sites kun je gebruiken? En werken die ook op je smartphone of tablet zodra het op betalen aankomt?

5) Kinderen éérst.

 • Zorg dat je in geval van een langere vertraging genoeg middelen paraat hebt om je kinderen te voeden, te laten drinken en te vermaken. En zorg dat ze hun rust nemen. Zolang zij hun ritme vasthouden en het met hen goed gaat, gaat het ook goed met jou en ben je beter bestand tegen veranderende omstandigheden die een beroep doen op jouw aanpassingsvermogen.
 • Probeer ook zelf te rusten en wissel regelmatig van houding: zitten, staan of lopen.
 • Kies het liefst een plek in de buurt van een kiosk of ander punt waar eten en drinken verkocht wordt, die ook niet te ver van de boarding gate is verwijderd.

6) Informeer achterblijvers en ophalers.

 • Door alle stress zou je het zomaar kunnen vergeten, maar vergeet achterblijvers en ophalers niet door te geven dat je later landt danwel aankomt.