Nieuws/Buitenland
818025
Buitenland

Regioverkiezing versnippert politiek Spanje

Zondag kiezen Spanjaarden hun gemeenteraden en de meeste regionale parlementen. Naar verwachting versnippert de politiek er na decennia van dominantie door de centrumrechtse Volkspartij (PP) en de linkse PSOE (Spaanse Socialistische Arbeiderspartij).

De PP van premier Mariano Rajoy regeert nu nog in elf van de zeventien autonome regio's en leidt de gemeenteraden van bijna alle provinciehoofdsteden. Aangenomen wordt dat niet alleen de sociaaldemocratische oppositie de macht van de PP zal aantasten, maar dat door de opmars van andere partijen de politici na zondag veel meer coalities moeten vormen dan ze gewend waren. De belangrijkste partijen die stemmen weghalen bij PP en PSOE zijn de links-radicale beweging Podemos (We kunnen) en de liberale Ciudadanos (Burgers).

In heel het land zijn gemeentelijke verkiezingen. In vier van zeventien autonome regio's zijn zondag geen verkiezingen voor het regioparlement (Andalusië, Baskenland, Catalonië en Galicië). Coalitievorming hebben de Spaanse politici nog niet goed onder de knie. In Andalusië bijvoorbeeld waren er al in maart regionale verkiezingen, maar er is nog steeds geen regering gevormd. De stembusgang is zondag een voorproef voor de nationale parlementsverkiezingen in de herfst.

Volgens de laatste peilingen hoeft premier Mariano Rajoy niet meer te vrezen dat zijn PP als gevolg van schandalen en de kolossale werkloosheid (bijna 24 procent) wordt weggevaagd. De snel groeiende economie en Rajoy's kalme stuurmanschap lijken de PP voor de ondergang te behoeden.