Nieuws/Binnenland
818032
Binnenland

Den Bosch verliest zaak brugdebacle van BAM

De gemeente Den Bosch heeft ten onrechte de overeenkomst met bouwbedrijf BAM ontbonden nadat grote problemen waren ontstaan bij de bouw van een brug. Dat is de uitkomst van een arbitragezaak over de mislukte Bartenbrug tussen het centrum en de Graafsewijk, waar de gemeente zo'n 6 miljoen euro aan heeft uitgegeven.

De Raad van Arbitrage voor de Bouw heeft de zaak met instemming van beide partijen beoordeeld. De raad vindt weliswaar dat BAM voor een gedeelte gebrekkig staal heeft gebruikt, maar de scheuren die daardoor ontstonden, zijn relatief eenvoudig te repareren en waren geen reden voor ontbinding van het contract.

Het bouwbedrijf krijgt in het vrijdag gepubliceerde vonnis op de belangrijkste punten gelijk. Zo valt het ontstaan van „terrasvormige scheuren” in de hoofdconstructie BAM niet aan te rekenen. De fout zat daar volgens de arbiters in het ontwerp: daarin stond dat de specifieke staalsoort moest worden toegepast die achteraf voor problemen zorgde.

Het gemeentebestuur liet vrijdag weten dat het „teleurgesteld” is over de uitkomst. Burgemeester en wethouders bestuderen de gevolgen en denken nog na over een mogelijk beroep tegen de uitspraak. BAM is tevreden met de beslissing, reageerde een woordvoerder. Hij zei ervan uit te gaan dat de gemeente alle kosten die nog niet waren afgerekend nu alsnog zal voldoen.

De gemeente wil nog steeds een nieuwe brug over de rivier de Aa laten bouwen, maar mikt nu op een eenvoudig, degelijk ontwerp voor iets meer dan de helft van de prijs van het mislukte exemplaar.