Nieuws/Buitenland
818038400
Buitenland

Japan wil tientallen miljarden uitgeven aan langeafstandsraketten

Fumio Kishida

Fumio Kishida

TOKIO - Japan is van plan de komende vijf jaar zo’n vijf biljoen yen (35 miljard euro) te investeren in de ontwikkeling van langeafstandsraketten, meldt het Japanse persbureau Kyodo op basis van regeringsbronnen. Het besluit zou zijn ingegeven door de dreiging die uitgaat van het raket- en kernwapenprogramma van Noord-Korea en de militaire opbouw van China.

Fumio Kishida

Fumio Kishida

Japan wil in staat zijn vijandelijke raketten te elimineren voordat deze worden afgevuurd. Daarvoor moeten zogenoemde ’tegenaanvalwapens’, in feite aanvalswapens, voor het eerst worden opgenomen in de Nationale Veiligheidsstrategie, die tot nu toe uitsluitend gericht was op defensie. De aanschaf van aanvalswapens is controversieel in Japan, vanwege de pacifistische naoorlogse grondwet. Volgens eerdere mediaberichten overweegt Japan ook om kruisraketten aan te schaffen van de Verenigde Staten.

De regeringspartij van premier Fumio Kishida wil de Japanse defensie-uitgaven de komende vijf jaar laten stijgen tot ten minste twee procent van het bruto binnenlands product, in lijn met die van de NAVO-lidstaten. Dat komt neer op bijna een verdubbeling van de huidige defensie-uitgaven.