Nieuws/Binnenland
818039
Binnenland

Kort geding om dansshow op graf vrouw

Een weduwnaar uit Alkmaar spant een kort geding aan tegen de gemeente om te voorkomen dat er vanaf vrijdagavond wordt gedanst op het graf van zijn overleden vrouw.

De Belgische voorstelling Q61 Cemetery wordt van 22 tot en met 25 mei uitgevoerd op de Algemene Begraafplaats Alkmaar. ,,Ondergedompeld in hun eigen aureool van emoties gaan zes dansers een zinloze strijd aan met de dood", zo wordt de dansshow ronkend aangekondigd. ,,Met de begraafplaats als decor leidt Q61 Cemetery langzaam tot een lange zachte schreeuw, in een oneindig desolate maar hoopvolle voorstelling."

Alkmaarder Leen Spaans gruwelt alleen al bij de gedachte. Hij vindt het spektakel bij de plek waar zijn vrouw is begraven een ,,gebrek aan respect voor de rouwende Alkmaarders", zo zegt hij tegen het Noordhollands Dagblad. Zijn advocaat probeert de reeks voorstellingen daarom via een kort geding te voorkomen.

Burgemeester Piet Bruinooge ziet op zijn beurt geen bezwaar. Volgens de burgervader gaat de organisatie zorgvuldig en respectvol om met de begraafplaats, en kans er dus gewoon gedanst worden.