Nieuws/Buitenland
818047
Buitenland

'IS-terrrorist' lachend op vluchtelingenboot

De 22-jarige Marokkaan die woensdag in Italië is aangehouden in verband met de bloedige aanslag in maart op het Bardomuseum in Tunis, is het Zuid-Europese land binnengekomen op een vluchtelingenboot. Op foto's is te zien hoe hij lachend tussen de migranten staat en een peace-teken maakt.

Abdelmajid Touil wordt ervan verdacht de wapens te hebben geleverd waarmee de terreuraanslag van 18 maart op het drukbezochte museum in de Tunesische hoofdstad Tunis is gepleegd. Dat heeft een hoge Tunesische functionaris tegen persbureau Reuters gezegd. Door de aanslag kwamen 25 mensen om het leven, onder wie twintig toeristen. De terreurdaad is naderhand opgeëist door Islamitische Staat (IS).

Touil kwam Italië in februari binnen, nadat hij voor de kust van Sicilië was gered van een boot vol vluchtelingen. Dat is op zich al verdacht, want zijn moeder woont even buiten Milaan en heeft gewoon een verblijfstatus. Touil was daarom vrij om het land op een normale binnen te gaan.

De claim dat de Marokkaan betrokken is bij de aanslag op het Bardomuseum voedt de vrees dat IS militanten naar Europa smokkelt op vluchtelingenbootjes.