Nieuws
818077
Nieuws

Dijsselbloem houdt kaarten op borst

Besluit over een beursgang ABN AMRO vandaag verwacht

De ministerraad hakt naar verwachting vrijdag de knoop door over de beursgang van staatsbank ABN AMRO. Waarschijnlijk wordt besloten een eerste deel van de bank nog voor het einde van dit jaar naar de beurs te brengen.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wilde vrijdag voor aanvang van de ministerraad nog niet veel zeggen. „Ik mag natuurlijk geen mededelingen doen over de agenda van de ministerraad, maar naderhand - als ik dan nog een stem heb - dan ga ik het u allemaal vertellen”, aldus een schorre Dijsselbloem.

Het kabinet nam al in augustus 2013 het principebesluit om ABN op termijn weer naar de beurs te brengen, nadat de bank op het hoogtepunt van de kredietcrisis in oktober 2008 was genationaliseerd voor 16,8 miljard euro. De kosten voor het overeind houden van de bank liepen in de jaren erna op tot meer dan 30 miljard euro. Het kabinet schatte eerder dat met een beursgang 15 miljard euro kan worden opgehaald.

Eind maart was alles klaar om het definitieve besluit te nemen in de ministerraad toen er enorme onrust uitbrak over een salarisverhoging van 100.000 euro voor zes topbestuurders van ABN. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën blies toen een besluit af. Hij wilde eerst weer 'rust en vertrouwen' rond de bank.

Dat lijkt er nu te zijn, onder andere doordat de raad van bestuur bij nader inzien afzag van de salarisverhoging. Ook stapte de verantwoordelijk commissaris op en bood ABN-topman Gerrit Zalm excuses aan.