Nieuws/Binnenland
818087
Binnenland

Italië

Kastelen: 10 Europese aanraders

De geschiedenis van Europa heeft vele prachtige burchten, vestingen en kastelen opgeleverd. Van de duizenden soms prachtig bewaard gebleven kastelen maakten wij een selectie van tien absolute aanraders.

8. Italië: Castel del Monte

Alles achthoekig

Een mysterieus kasteel, maar ook bijzonder in de uitvoering. Dat is Castel del Monte (1240) in Andria in de regio Puglia in Italië.

Mysterieus omdat dit kasteel nooit gebruikt is als vesting. Normale zaken als een slotgracht of een toegang die goed te barricaderen is, was er niet. Wellicht heeft keizer Frederik II in 1240 opdracht gegeven om het te bouwen als jachtslot.

Het is eeuwenlang voor allerlei activiteiten gebruikt, van woonhuis tot schuilplaats en gevangenis, tot het in 1876 aan de Italiaanse staat toeviel. Maar toen was het vervallen, uitgewoond en leeggeroofd.

Na de restauratie werd het een nationaal monument en sinds 1996 is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. De uitvoering is bijzonder omdat alles in en aan het kasteel achthoekig is, van de achthoekige binnenplaats en de acht zalen tot aan de gevechtstorens aan de buitenzijde.

Ook de moeite waard:

Castello Miramare

Castello di Gradara

Castel Sant’Angelo (Rome)

 

Door naar 9 van 10  ->  Engeland: van Ivanhoe tot Zweinstein