Nieuws/Binnenland
818088
Binnenland

Zweden

Kastelen: 10 Europese aanraders

De geschiedenis van Europa heeft vele prachtige burchten, vestingen en kastelen opgeleverd. Van de duizenden soms prachtig bewaard gebleven kastelen maakten wij een selectie van tien absolute aanraders.

7. Zweden: Kalmar

Poort tot het koninkrijk

In Zweden zijn eveneens volop prachtige kastelen en burchten te vinden. Kasteel Kalmar, op een zuidelijk schiereilandje aan de Oostzeekust, wordt door velen gezien als het mooiste kasteel in renaissancestijl dat in noordelijk Europa nog te vinden is.

Ooit lag de grens met buurland Denemarken vlakbij. Daarom, en vanwege de bedreiging vanaf de zee, werd vanaf het jaar 1180 de burcht uitgebouwd tot indrukwekkende grootte. De vesting ontwikkelde zich en wist dik twintig aanvallen met succes af te weren.

In de Scandinavische geschiedschrijving speelt Kasteel Kalmar regelmatig een grote rol, het werd lang gezien als de poort tot het Zweedse koninkrijk.

De middeleeuwse burcht wordt in de zestiende eeuw herbouwd tot kasteel in renaissancestijl. Daarna raakt het in verval.

Sinds pakweg 1850 wordt er tot op de dag van vandaag gewerkt aan herstel en niet zonder resultaat. Prachtige gangen en vertrekken zijn in originele staat te aanschouwen, daarnaast zijn er exposities.

Ook de moeite waard:

Kasteel Örebro

Kasteel Visborg

Kasteel Torups

 

Door naar 7 van 10  ->  Italië: alles een achthoek