Nieuws/Binnenland
818090
Binnenland

Roemenië

Kastelen: 10 Europese aanraders

De geschiedenis van Europa heeft vele prachtige burchten, vestingen en kastelen opgeleverd. Van de duizenden soms prachtig bewaard gebleven kastelen maakten wij een selectie van tien absolute aanraders.

5. Roemenië: Bran

Dracula´s bloedmooie stulp

Wellicht het meest tot de verbeelding sprekende kasteel vindt u in Roemenië, in de regio Transsylvanië.

Op 2100 kilometer van Amsterdam, nabij het stadje Bran, staat het mystieke fort van Graaf Dracula. Althans, Kasteel Bran stond ooit model voor het onderkomen van ’s werelds beroemdste vampier in het boek dat de Ier Bram Stoker in 1897 schreef.

Dit fort, dat rond 1378 werd gebouwd, is even ijzingwekkend als knus. Van buiten een onneembare strategische vesting, maar vanuit het binnenplein gezien oogt eigenlijk heel intiem. Met z’n verspringende trappen en geschakeerde galerijen is het bijna speels, in ieder geval níét griezelig.

Over aandacht heeft het 57 kamers tellende kasteel niet te klagen, jaarlijks komen er tegen de 600.000 betalende bezoekers op af. De rijke historie en de bijzondere bouw maken het tot een voornaam Roemeens monument. De laatste jaren is het steeds meer een Dracula-museum geworden om zo meer inkomsten voor het broodnodige onderhoud op te halen.

Ook de moeite waard:

Kasteel Hunedoara

Kasteel Fagaras

Kasteel Peles

 

Door naar 5 van 10  ->  Spanje: Arabische sferen