Nieuws/Binnenland
818091
Binnenland

Portugal

Kastelen: 10 Europese aanraders

De geschiedenis van Europa heeft vele prachtige burchten, vestingen en kastelen opgeleverd. Van de duizenden soms prachtig bewaard gebleven kastelen maakten wij een selectie van tien absolute aanraders.

4. Portugal: Dos Mouros

Moren op de muren

Ook Portugal heeft tal van mooie kastelen te bieden. Het Morenkasteel (Castelo dos Mouros) nabij Sintra bijvoorbeeld, dat boven op een heuvel ligt.

De lange ommuring is op grote afstand te zien, voorzien van kantelen die het meest aan een rij bijtgrage tanden doen denken. De Moren veroverden het Iberische schiereiland in de achtste eeuw. Op de heuvel van Sintra werd het kasteel gebouwd als strategisch hoofdkwartier, om zo meerdere belangrijke steden te beschermen, zoals Lissabon.

Pas in de twaalfde eeuw werden de Moren verjaagd, vervolgens werden binnen de muren nog andere bouwwerken geplaatst, zoals een kerk. Onder de kapel zijn later nog graftombes gevonden.

In de zestiende eeuw werd het kasteel verlaten en kwam de klad erin. Begin negentiende eeuw werd een renovatie gestart, waardoor het tij gekeerd werd. Een typisch Moors detail zijn de hoefijzervormige poortjes. Het gehele complex rond Sintra staat overigens op de Werelderfgoedlijst van Unesco, maar ook een wandeling rondom het kasteel zelf biedt al genoeg interessants.

Ook de moeite waard:

Paleis van Pena

Kasteel São Jorge

Kasteel Guimarães

 

Door naar 5 van 10 -> Roemenië: Dracula's bloedmooie stulpje