Nieuws/Binnenland
818093
Binnenland

Polen

Kastelen: 10 Europese aanraders

De geschiedenis van Europa heeft vele prachtige burchten, vestingen en kastelen opgeleverd. Van de duizenden soms prachtig bewaard gebleven kastelen maakten wij een selectie van tien absolute aanraders.

3. Polen: Mariënburg

Misleidend monument

Wie naar het oosten van Polen afreist en daar het schitterende Slot Mariënburg (2174) in Malbork bezoekt, wordt eigenlijk een beetje voor de gek gehouden.

Althans, grote delen van het gotische kasteel zijn na de verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk herbouwd, waarbij de oorspronkelijke architectuur nogal losjes is geïnterpreteerd. Maar dat maakt dit bakstenen kasteel niet minder mooi en bovendien is er ook nog genoeg van de oorspronkelijke delen te zien.

Het waren de Germaanse Teutonen die in 1274 dit fort stichtten ter verdediging van hun rijk. Maar al snel viel het ten prooi aan de Duitse Orde die het als bestuurlijk centrum van hun kruisridderstaat gebruikte.

Eind vijftiende eeuw kwam het in handen van de Poolse koning die het verder uitbouwde. Tot het kasteel na de verdeling van het Pruisische Rijk (1772) weer onder het bewind van Berlijn kwam, werd het al snel tot nationaal monument gemaakt.

Russische bommen tijdens de Tweede Wereldoorlog gaven de genadeklap, maar dankzij ijverige herbouwing prijkt het nu toch maar mooi op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Bezoekers kunnen er ook een aardig museum bezoeken dat inkijk geeft in de roerige geschiedenis van het slot.

Ook de moeite waard: Kasteel Wawel, Kasteel-kathedraal Kwidzyn, Kasteel Czocha

 

Door naar 4 van 10  -> Portugal: Moren op de muren