Nieuws/Binnenland
818094
Binnenland

Frankrijk

Kastelen: 10 Europese aanraders

De geschiedenis van Europa heeft vele prachtige burchten, vestingen en kastelen opgeleverd. Van de duizenden soms prachtig bewaard gebleven kastelen maakten wij een selectie van tien absolute aanraders.

2. Frankrijk: Chambord

Feestpaleis in Loire-gebied

Van de bekende Loire-kastelen is Chambord er een die u zeker niet mag missen. Het behoort tot de mooiste van Frankrijk. Het 16e-eeuwse kasteel, zo’n 15 kilometer ten oosten van Blois, prijkt dan ook op de Unesco Werelderfgoedlijst.

De bouw ging met horten en stoten en lag vaak stil vanwege geldgebrek. Leonardo da Vinci zou de intrigerende dubbele wenteltrap, één voor naar boven en de ander voor naar beneden, hebben ontworpen.

Eigenlijk was het de bedoeling van koning Frans I om een uitspanning neer te zetten voor feesten en tijdens jachtpartijen. Maar deze pleisterplaats groeide in hoog tempo door, om uiteindelijk te blijven steken op niet minder dan 440 kamers.

Voor langdurige bewoning kon het echter nooit gebruikt worden, het was te groot om warm te stoken en lag veel te geïsoleerd. Château de Chambord is omringd met ruim 5500 hectare landgoed, de ommuring is maar liefst 32 kilometer lang. De pracht en praal kan bekeken worden in een serie prachtige zalen, net als een bijzondere collectie 15e- en 16e-eeuwse wandkleden uit verschillende landen.

Ook de moeite waard:

Pausenpaleis Avignon

Kasteel Cheverny

Kasteel Saumur

 

Door naar deel 3 van 10  -> Polen: Misleidend Mariënburg