Nieuws
818096
Nieuws

Consumenten besteden meer

Consumenten zien de toekomst steeds zonniger in. In de maand maart hebben ze 1,9 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in maart 2014, meldt het CBS vandaag. Verder is het vertrouwen van consumenten in mei licht toegenomen.

Ze hebben vooral meer besteed aan gas, huishoudelijke apparaten en woninginrichting.

Dat er meer geld aan  gas werd uitgegeven, heeft er mee te maken dat het in maart 2015 kouder was dan een jaar eerder. Maar consumenten lieten het geld ook rollen voor de aankoop van huishoudelijke apparaten en woninginrichting.

Omzetstijging

Het CBS berichtte vorige week nog dat de winkels in woninginrichting in het eerste kwartaal de grootste omzetstijging in zeven jaar behaalde. Dat is in lijn met het herstel op de woningmarkt. Aan voedings- en genotmiddelen gaven consumenten 1,4 procent meer uit dan een jaar eerder.

Ten slotte gaven ze 0,8 procent meer uit aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Positiever

Consumenten werden in mei ook weer wat optimistischer, meldde het CBS verder. De graadmeter voor het consumentenvertrouwen ging deze maand van 0 naar 2, wat aangeeft dat er iets meer optimisten zijn dan pessimisten.

Het consumentenvertrouwen ligt daarmee duidelijk boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 9). Het vertrouwen bereikte in april 2000 met 27 de hoogste stand ooit. Het dieptepunt werd met min 44 bereikt in februari 2013.