Nieuws/Binnenland
818131
Binnenland

Spong vecht sluiting coffeeshopkantoor aan

°Advocaat Gerard Spong heeft verbolgen gereageerd over de inval bij en het voor zes maanden op slot gooien van het kantoor van The Grass Company aan de Kooikerstraat in Tilburg. Spong staat eigenaar Marco de Jong bij. ,,Burgemeester Noordanus heeft de mogelijkheid het pand te sluiten. Maar dat besluit gaan wij zonder meer bestuursrechtelijk aanvechten. Een legale coffeeshop wordt tegengewerkt omdat zij hennep in huis heeft. Noordanus moet toch ook wel weten dat dit spul niet bij Onze Lieve Heer uit de hemel komt vallen?”

Tijdens de inval van donderdagmiddag vonden opsporingsdiensten vele zakken hasj en hennep in een verborgen ruimte. Het gaat volgens het OM om veel meer softdrugs dan de toegestane hoeveelheid. ,,Deze ingenieuze ruimte met tien centimeter dik beton en een hydraulische lift kan alleen zijn gebouwd door een architect en een bouwer samen. Die ga ik nu samen met justitie aanpakken. Het is te gek voor woorden dat gewone bouwondernemingen de georganiseerde misdaad een handje helpen”, zegt Noordanus tegenover De Telegraaf.

Daar waar Noordanus spreekt over een ‘verborgen ruimte’ zegt Spong dat die kamer wordt gebruikt om ‘verkeerd volk’ buiten de deur te houden. ,,Mijn cliënt is zich er terdege van bewust dat het gevaar van overvallen op de loer ligt. Daar probeert hij zich tegen te wapenen. De drugs die nu zijn gevonden, zijn bedoeld voor de verkoop vanuit legale coffeeshops.”

Ook vindt de strafpleiter de timing van de inval ‘uiterst kwalijk en juridisch schunnig’. ,,Justitie wist dat ik in het Gerechtshof in Den Haag oprichter Van Laarhoven van The Grass Company bijstond tijdens een zaak. De huidige eigenaar (Marco de Jong red.) was daar ook bij en kreeg via een whatsapp te horen dat de politie bezig was met een inval. Mijn cliënt heeft het recht zich tijdens een dergelijke inval bij te laten staan door zijn advocaat. Hiermee heeft Justitie mijn cliënt beroofd op rechtsbijstand. Dit krijgt nog een juridisch staartje”, waarschuwt Spong het OM. Wat dat staartje precies inhoudt, wil Spong nog niet zeggen.